Διατροφή το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης: Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου

diatrofh1trimhno_home.jpg

06 

Η 6η εβδομάδα συνεχίζεται…με βιταμίνη C

Σε αυτό το στάδιο δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον σίδηρο και τη βιταμίνη C. Πολλές φορές οι μητέρες καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο αλλά οι λανθασμένοι συνδυασμοί των τροφών που ακολουθούν όχι μόνο δεν τις βοηθάει να πάρουν το σίδηρο που χρειάζονται αλλά χάνουν και άλλα απαραίτητα συστατικά των τροφίμων αυτών. Αρκετές γυναίκες υπερκαταναλώνουν κόκκινο κρέας, συκώτι, σπλήνα και διάφορα εντόσθια με στόχο να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο. Οι τροφές αυτές εκτός από σίδηρο έχουν υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Α η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις συνιστώμενες ανάγκες της μητέρας κατά την κύηση. Η υπερπρόσληψη βιταμίνης Α συνδέεται με τερατογένεση, τοξικότητα και ανεπανόρθωτες βλάβες για το κύημα.
Επιλέξτε κυρίως λευκά κρέατα όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα με χαμηλά λιπαρά αλλά και όσπρια για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο.

Και εδώ έρχεται η βιταμίνη C, που όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της κύησης. Η μητέρα θα πρέπει να λαμβάνει καθημερινά επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C, πρώτον γιατί δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό και δεύτερον γιατί το 50% της βιταμίνης στον ορό του αίματος μειώνεται μέχρι και 50% λόγω αυξημένης απορρόφησης από το έμβρυο.