new39_fungus.jpg

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που εμφανίζουν τεράστια ποικιλία και διάδοση. Οι περισσότεροι ανευρίσκονται στο έδαφος και τα φυτά. Υπάρχουν χρήσιμοι για τον άνθρωπο μύκητες όπως οι ζυμομύκητες και παθογόνοι για τον άνθρωπο μύκητες (π.χ. δηλητηριώδη μανιτάρια). Ορισμένοι μύκητες είναι δυνητικώς παθογόνοι. Πρόκειται για μύκητες που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι παθογόνοι αλλά γίνονται παθογόνοι, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι οι πιο κοινοί παράγοντες που οδηγούν σε σοβαρές μυκητιασικές φλεγμονές.

Οι συνηθέστερες θέσεις των μυκητιάσεων είναι ο γυναικείος κόλπος, η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, τα νύχια, τα πόδια, το δέρμα, το τριχωτό της κεφαλής.

Συμπτώματα είναι η αλλοίωση του χρώματος της περιοχής, ο κνησμός, η ευθρυπτότητα, η τοπική καταστροφή του ιστού. Στην περίπτωση βαθύτερων μυκητιάσεων τα συμπτώματα συνδέονται με το είδος του οργάνου που προσβάλλεται. Επί παραδείγματι επί οισοφαγικής προσβολής εμφανίζονται πόνος στην κατάποση ξινίλα, επί προσβολής του κόλπου κάψιμο έκκριση από τον κόλπο κνησμός γεννητικών οργάνων πόνος κατά τη συνουσία, επί προσβολής του πνεύμονα αναπνευστικά προβλήματα κοκ.

Παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων, η υγρασία, οι πληγές, τα τσιμπήματα, η κακή διατροφή. Ενίοτε οι μύκητες μεταδίδονται από κακώς αποστειρωμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικούς χώρους, όπως τα κομμωτήρια και τα κουρεία.

Διαδεδομένες μυκητιάσεις είναι η λοίμωξη από κάντιντα η λοίμωξη από tinea nigra η λοίμωξη Tinea pedis η λοίμωξη από Tinea corporis η λοίμωξη από Tinea barbae η λοίμωξη από Tinea cruris η ονυχομυκητίαση. Οι μύκητες Cryptococcus, candida, pneumocystis, fusarium, histoplasma, coccidioides paracoccidioides προσβάλλουν βαθύτερα στρώματα ιστών.

Κατά την κλινική εξέταση στις περιπτώσεις μυκητιασικών λοιμώξεων πρέπει οπωσδήποτε:

· Να εκτιμάται το μέγεθος του προσβαλλόμενου ιστού
· Να διερευνάται η επάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς
· Να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο μύκητας με την κατάλληλη θεραπεία που εξαρτάται από το είδος του μύκητα, το μέγεθος της προσβολής και την ποιότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντος.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος