Δωρεάν έλεγχος για διάγνωση Χρόνιου Πόνου και αντιμετώπιση Οστεοαρθρίτιδας, από ΕΠΕΜΥ και ΙΣΑ

new39_xroniosponos.jpg

Δύο σημαντικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του Χρόνιου Πόνου, αλλά και για τον έλεγχο της Οστεοαρθρίτιδας σε άπορους, ανασφάλιστους και μοναχικά άτομα της τρίτης ηλικίας ανακοινώθηκαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ)

Το πρώτο πρόγραμμα προβλέπει τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων για τη διάγνωση και την  αντιμετώπιση του Χρόνιου Πόνου, στο διάστημα από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου, σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όσοι ενδιαφέρονται να κλείσουν ραντεβού θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ανοιχτή γραμμή υποστήριξης ή τον ιστότοπο της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ).

Ο αριθμός επικοινωνίας για ραντεβού με κάποιον από τους 150 εθελοντές ιατρούς του προγράμματος είναι: 210 800 0164.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, επίσης, να πληκτρολογήσουν στο www.xroniosponos.gr, ώστε να κλείσουν ραντεβού, αλλά και να απαντήσουν σε ένα χρήσιμο ερωτηματολόγιο για τον προσδιορισμό του είδους του πόνου.

Πρόγραμμα ελέγχου της Οστεοαρθρίτιδας για ανασφάλιστους, άπορους ασθενείς και μοναχικά άτομα της τρίτης ηλικίας

Ένα σημαντικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου της Οστεοαρθρίτιδας της τρίτης ηλικίας, ξεκινά από 2 Φεβρουαρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, μαζί με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το πρόγραμμα θα τρέξει πιλοτικά σε 20 ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και έχει στόχο να ελεγχθούν όλα τα αδιάγνωστα περιστατικά οστεοαρθρίτιδας, σε ανασφάλιστους και άπορους  ασθενείς καθώς και σε άτομα της τρίτης ηλικίας, ώστε να προλάβουμε τους χρόνιους πόνους και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής τους.

Σημειώνεται ότι η οστεοαρθρίτιδα, αποτελεί την  πιο συχνή αιτία χρόνιου πόνου ,στις μεγαλύτερες ηλικίες , καθώς ο αριθμός των ατόμων που πονούν από ΟΑ ,αυξάνει συνεχώς λόγω της  γήρανσης του πληθυσμού μας και λόγω αύξησης της παχυσαρκίας.

«Είναι σημαντική η ανάπτυξη συστημάτων στη δημόσια υγεία  που θα διασφαλίζουν την ποιότητα των παρεμβάσεων και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος που για την ελάττωση και την  ανακούφιση του  χρόνιου πόνου», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ,στα πλαίσια εκδήλωσης ,για το χρόνιο πόνο .Και πρόσθεσε:

«Στα εθνικά προγράμματα της Δημόσιας Υγείας πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων ,με χρόνιο πόνο, μέσα από μια συστηματική ανασκόπηση και αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας,  τόσο στην πρόληψη του πόνου όσο και στην αξιολόγηση και ανακούφισή του».