Γαλακτομπούρεκο

galaktompoureko.jpg

Υλικά για 1 ταψί (14-16 μερίδες)

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 ½ λίτρο γάλα
8 αυγά
ξύσμα ενός λεμονιού
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος
500γρ φύλλο κρούστας
1 ποτήρι ελαιόλαδο

Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό
3 ποτήρια μαύρη ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού

 

 

Εκτέλεση

Ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Με το που θα αρχίσει να κοχλάζει αφήστε για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας και βγάλτε το από τη φωτιά. Αφήστε να κρυώσει.
Για την κρέμα βάλτε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τα αυγά και τη ζάχαρη. Αφήστε να βράσουν για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά και ρίξτε το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε συνεχώς για να μη σβολιάσει. Προσθέστε τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο γάλακτος και συνεχίστε να ανακατεύετε για άλλα 2-3 λεπτά. Βγάλτε την κρέμα από τη φωτιά, και αφήστε να πήξει.
Αν θέλετε να κάνετε ένα κλασσικό γαλακτομπούρεκο λαδώστε το ταψί καλά, και αφού λαδώσετε ένα ένα όλα τα φύλλα, τοποθετείτε τα μισά στο πάτο του ταψιού (φροντίζοντας να έχετε αφήσει λίγα φύλλα να προεξέχουν ώστε να σκεπάσετε στο τέλος τις άκρες του ταψιού), και τα άλλα μισά στο πάνω μέρος βάζοντας στη μέση την κρέμα.
Ένας διαφορετικός τρόπος είναι να φτιάξετε ατομικά γαλακτομπουρεκάκια κάνοντας το εξής: λαδώνετε ένα φύλλο καλά (και από τις δυο πλευρές). Χωρίστε νοητά το φύλλο σε 4 μέρη κατά μήκος, και διπλώστε το ένα από αυτά. Πάνω εκεί και στο κέντρο βάλτε 2-3 κουταλιές από την κρέμα, και μετά διπλώστε τις δυο κάθετες πλευρές. Συνεχίστε διπλώνοντας την κάτω πλευρά σχηματίζοντας ένα «φάκελο».

Κάντε το ίδιο για όλα τα φύλλα. Βάλτε τα ένα ένα στο ταψί με την πλευρά που μένει ανοιχτή προς τα κάτω (για να ρουφήξει μετά καλύτερα το σιρόπι). Ψήστε στο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 160 βαθμούς.
Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο περιχύστε με το σιρόπι που έχετε αφήσει να κρυώσει.

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr