Τρόφιμα που απογειώνουν τη λίμπιντο!

trofespouanevazounthlibido_home.jpg

Από τα αρχαία χρόνια ακόμη υπάρχουν μαρτυρίες για τρόφιμα τα οποία κατατάσσονταν στην κατηγορία «αφροδισιακά» τρόφιμα. Η αναζήτηση του τροφίμου εκείνου που θα μας αυξήσει την ερωτική διάθεση και ικανότητα συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας, και αφορά όλους τους πολιτισμούς. Σχετικές αναφορές συναντάμε ακόμα και σε εγχειρίδια του Kama Sutra. Η αναζήτηση αυτών των ιδιαίτερων τροφών από τους ανθρώπους προκύπτει λόγω της έμφυτης ανάγκης μας να βελτιώσουμε τη σεξουαλική μας ικανότητα. Πολλοί αρχαίοι ιστορικοί αναφέρουν ποτά, τρόφιμα και ουσίες με διεγερτική δράση. Από τον Ιπποκράτη, ο οποίος θεωρούσε τις φακές ως ένα τρόφιμο που ενισχύει τη σεξουαλική ικανότητα των ανδρών και την διατηρεί ακόμα και με το πέρασμα των χρόνων, έως τον Πλούταρχο, ο οποίος σύστηνε μάλιστα να προστίθεται στις φακές λίγο σαφράν. Αλλά οι αναφορές στα αφροδισιακά τρόφιμα δεν σταματάνε εδώ; το μέλι, το σουσάμι, τα μανιτάρια, τα σύκα, το πράσο και ο δυόσμος έχουν αναφερθεί ότι διεγείρουν την ερωτική μας διάθεση. Ακόμα και ο όρος αφροδισιακά παραπέμπει στη Θεά Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, της αγάπης και της ομορφιάς.

Γιατί όμως τα τρόφιμα αυτά να θεωρούνται τα «θαυματουργά» τρόφιμα που θα μας απογειώσουν τη σεξουαλική μας διάθεση; Ποιοι μύθοι και ποιες αλήθειες κρύβονται πίσω από όλες αυτές τις μαρτυρίες; Η σεξουαλική διέγερση συνδέεται άμεσα με την έκκριση κάποιων ορμονών, κυρίως των ενδορφινών και των φερορμονών. Οι ορμόνες του σεξ, όπως διαφορετικά αποκαλούνται, είναι υπεύθυνες για την ψυχική μας ευφορία και απαραίτητες για μια καλή σεξουαλική ζωή. Η βέλτιστη έκκριση τους συνδέεται άμεσα με τη διατροφή μας γιατί αποτελούνται από αμινοξέα που συναντάμε σε διάφορες τροφές. Συγκεκριμένα, τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο και σελήνιο συμβάλουν στην ομαλή έκκριση αυτών των ορμονών.

Παρατηρώντας αυτές τις τροφές μέσα από μία πιο επιστημονική ματιά βλέπουμε ότι οι επιστημονικές αποδείξεις για την δράση των περισσότερων αφροδισιακών τροφών είναι λίγες και χρήζουν περαιτέρω αναλύσεων προκειμένου να θεωρούνται αξιόπιστες. Παρόλα αυτά τροφές όπως το σαφράν, το τζίνσενγκ, αλλά και το βότανο maca μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους.