Αναίμακτη η θεραπεία για τις ευρυαγγείες προσώπου

new36_6942883_m.jpg

Αναίμακτα, χωρίς αναισθησία και χειρουργικές τομές και με την καθοδήγηση υπερήχων Triplex αντιμετωπίζεται πλέον το αντιαισθητικό πρόβλημα της επιφανειακής φλεβικής ανεπάρκειας (ευραγγεία) προσώπου και κάτω άκρων.

Τα θεαματικά αποτελέσματα της νέας τεχνικής, η οποία εφαρμόζεται και στην αντιμετώπιση των κιρσοειδών διατάσεων των κάτω άκρων, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του AMERICAN COLLEGE OF PHLEBOLOGY- 26TH ANNUAL CONGRESS 2012. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (15-18 Νοεμβρίου) στην Φλόριντα των ΗΠΑ.

«Πράγματι τα αποτελέσματα της νέας τεχνικής είναι εντυπωσιακά καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο απαλλάσσονται από το αντιαισθητικό πρόβλημα της επιφανειακής φλεβικής ανεπάρκειας, στο πρόσωπο αλλά και στα πόδια» τονίζει ο Δρ Χαράλαμπος Ηλίας αγγειοχειρουργός εξειδικευμένος στις αναίμακτες ενδοαγγειακές τεχνικές.

Η μικροσκληροθεραπεία αφρού με υπερηχογραφική καθοδήγηση, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της νέας τεχνικής, είναι ακριβής, λεπτομερής και εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον αγγειοχειρουργό Δρ Ηλία το πρόβλημα της επιφανειακής φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσοειδών διατάσεων των κάτω άκρων, δεν είναι μόνο αισθητικό. Είναι πρώτα απ όλα θέμα υγείας γιατί συχνά εκεί όπου παρουσιάζεται προκαλούνται συχνά αιμορραγίες, κυρίως το καλοκαίρι, αλλά και δερματικές βλάβες όπως έκζεμα, δερματίτιδες, ερυσίπελας.

Η νέα τεχνική

Η αντιμετώπιση της επιφανειακής φλεβικής ανεπάρκειας αλλά και των κιρσοειδών διατάσεων των κάτω άκρων με τη νέα τεχνική δεν απαιτεί εισαγωγή του ασθενή σε νοσοκομείο. Γίνεται εξωνοσοκομειακά χωρίς χειρουργική επέμβαση, από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο.

Όπως αναφέρει ο κ Ηλίας γίνεται χωρίς αναισθησία, χωρίς χειρουργικές τομές, διαμέσου μικροσκοπικών βελόνων, μικρότερες ακόμη κι από τις βελόνες ινσουλίνης και πάντα με την καθοδήγηση υπέρηχων Triplex.

Με τον τρόπο αυτό ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός εξαφανίζει μικρούς κιρσούς διαμέτρου( <4Χιλ) , φλεβικά αιμαγγειώματα, εκτεταμένες «αραχνοειδείς φλεβεκτάσεις» και ευριαγγείες.

Η πάθηση αυτή, όταν ο ασθενής δεν την αντιμετωπίσει άμεσα και χρονίσει, προκαλεί πόνο, οίδημα, κόπωση στην ορθοστασία, καυσαλγίες, παραισθησίες και σπανιότερα δυσκολία στην βάδιση.

Δυστυχώς πολλές φορές η πάθηση αυτή υποεκτιμάται ακόμη και από επαγγελματίες της Υγείας για το λόγο ότι το εν τω βάθει δίκτυο και οι κεντρικές φλέβες δεν παρουσιάζουν πρόβλημα.

«Εκτός από την αισθητική βελτίωση κυρίως στο πρόσωπο αλλά και στα πόδια, η οποία ανεβάζει κατακόρυφα την ψυχολογία, οι ασθενείς ανακουφίζονται άμεσα στην ορθοστασία και την βάδιση. Οι πόνοι υποχωρούν, τα πόδια γίνονται πιο ανάλαφρα καθώς βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία» καταλήγει οΔρ Ηλίας.

Για την οριστική εξάλειψη του προβλήματος, ανάλογα και με την έκταση του, μπορεί να απαιτηθούν 3-5 συνεδρίες οι οποίες γίνονται σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης για «συντήρηση» ο ασθενής μπορεί κάθε 3 με 4 χρόνια να επισκέπτεται τον γιατρό του προκειμένου αυτός να αποφασίζει αν είναι αναγκαίο για κάποια νέα συνεδρία για την διατήρηση του καλού αποτελέσματος.

Η νέα μορφή θεραπείας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, δεν έχει παρενέργειες, ούτε επιπλοκές εφόσον ο αγγειοχειρουργός είναι εξειδικευμένος και άριστος γνώστη της μεθόδου.

Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, πιο συχνά στις γυναίκες και έχει άμεση σχέση με την επίδραση των ορμονών ειδικά των ορμονών και της τεστοστερόνης.

Επίσης η υπερβολική έκθεση στον ήλιο οι μικροτραυματισμοί, η κακή διατροφή, η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η μακροχρόνια ορθοστασία συμβάλλουν στην εμφάνιση και επιδείνωση του προβλήματος.

Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες είναι πιο ευάλωτες και επιρρεπείς στην δημιουργία ευριαγγειών και φλεβεκτάσεων. Ειδικά οι άνθρωποι

Που εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο( αγρότες, οικοδόμοι) υποφέρουν από την πάθηση.

Χαράλαμπος Κ. Ηλίας

Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος

www.iliasxar.gr