Χριστουγεννιάτικες συνταγές

xmas2011_home.jpg

diples

Δίπλες

Υλικά

2 αυγά
2 κρόκους
¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
½ πορτοκαλί χυμό και ξύσμα
500γρ αλεύρι (ίσως και λιγότερο)
Λάδι (ηλιέλαιο) για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
500γρ μέλι (καλό είναι να είναι από θυμάρι)
125γρ ζάχαρη
250ml νερό
Κανέλα και καρύδια, χοντροτριμμένα, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Στο μπλέντερ χτυπάμε τους κρόκους και το μπέικιν: τα χτυπάμε για 20 λεπτά. Χωρίς να διακόπτεται το χτύπημα, ρίχνουμε το χυμό και το πορτοκαλί. Σταματάμε το μπλέντερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μεσαία σφιχτή ζύμη.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και τη βάζουμε στο ψυγείο – τυλιγμένη με πλαστική μεμβράνη – για 2-3 ώρες.

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και τα χέρια και ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο (αν η ζύμη κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο στα χέρια το αλεύρι και στην επιφάνεια εργασίας).

Με το κοπτήρι για πίτσα κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες περίπου 6 cm πλάτος και 15 cm μήκος και ρίχνουμε τα κομμένα κομμάτια στο καυτό λάδι για τηγάνισμα. Τηγανίζουμε μέχρι η δίπλα να “ανέβει” και να πάρει χρυσό χρώμα. Το ίδιο επαναλαμβάνετε για όλες τις λωρίδες.

Τοποθετήστε τα σε χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε το υπερβολικό λάδι να απορροφηθεί καλά.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι να είναι ένα σιρόπι μεσαίο (περίπου 8 λεπτά σε μέτρια χαμηλή φωτιά, ώστε να μην πήξει πολύ), αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και περιχύνουμε τις κρύες δίπλες. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και με κανέλα.

Αν θέλουμε να δώσουμε στρογγυλό σχήμα περιστρέφουμε τη ζύμη γύρω από ένα πιρούνι και βουτάμε το ρολάκι στο λάδι για τηγάνισμα.

Πηγή: mageirikesdiadromes.gr

arrow_previous arrow_next