Δείκτης κορεσμού τροφίμων: Υπάρχουν τρόφιμα που μας χορταίνουν περισσότερο από άλλα;

deikthskoresmoutrofimon_home.jpg

intro

Σύμφωνα με την Αυστραλή ερευνήτρια Δρ. Σουζάνα Χόλτ η κατανάλωση τροφών ίδιας θερμιδικής αξίας έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε σχέση με τη χρονική διάρκεια του κορεσμού που προκαλούν. Πιο συγκεκριμένα, η Δρ. Χολτ και οι συνεργάτες της προσέφεραν 38 διαφορετικές τροφές ίδιας θερμιδικής αξίας (240kcal) και στη συνέχεια μετά το γεύμα έδωσαν στους συμμετέχοντες της έρευνας πίνακες για να συμπληρώσουν τον βαθμό κορεσμού που ένιωθαν. Έπειτα από δύο ώρες αφαγίας, τα άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη είχαν την ευκαιρία να φάνε από μπουφέ, όπου οι ερευνητές κατέγραφαν τις ποσότητες και τα είδη των τροφών που καταναλώθηκαν. Ανά 15 λεπτά, η πείνα των ατόμων καταγράφονταν.

Χρησιμοποιώντας το ψωμί ως τη βάση (100 βαθμοί) οι 38 διαφορετικές τροφές βαθμολογήθηκαν. Έτσι οι τροφές που σκόραραν περισσότερο από 100 είναι πιο χορταστικές από το ψωμί ενώ αυτές που σκόραραν λιγότερο από 100 είναι λιγότερο.

Χρησιμοποιώντας τους πίνακες καταγραφής κορεσμού και καταγράφοντας τους ρυθμούς κατανάλωσης των 38 τροφών, η επιστημονική ομάδα έβγαλε κάποια συμπεράσματα σχετικά με το δείκτη κορεσμού των τροφών που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της μελέτης.

(Τα τρόφιμα θα εμφανίζονται από τον μικρότερο προς τον μεγαλύτερο δείκτη κορεσμού)