Δαμάσκηνα: Η διατροφική τους αξία

new34_7666445_s.jpg

Τα δαμάσκηνα είναι ένα από τα φρούτα που αξίζουν να έχουν μια θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο γιατί έχουν κάποιες ιδιότητες που τα καθιστούν πολύ σημαντικά για την υγεία μας.

Η σωματική μας υγεία εξαρτάται άμεσα από το τι καταναλώνουμε, γι’ αυτό και πρέπει να επιλέγουμε τις τροφές μας, ώστε να έχουμε καλή φυσική κατάσταση. Σίγουρα στο σπίτι σας αλλά και στις εξόδους σας θα υπάρχουν διάφοροι ξηροί καρποί. Αν και αρέσουν σχεδόν σε όλους μας, θα πρέπει να τους αποφεύγουμε καθώς προσθέτουν αρκετές θερμίδες στο διαιτολόγιο μας.

Θα μπορούσατε όμως να τους αντικαταστήσετε με δαμάσκηνα τα οποία έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας!

Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα δαμάσκηνα είναι μια από τις πιο ευεργετικές τροφές που μας προσφέρει η φύση. Είναι χυμώδεις καρποί με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, έχουν γλυκιά γεύση και εξαιρετικό άρωμα.

Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Επιπλέον έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια  αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Μάλιστα, τα αποξηραμένα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα. Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Τα ξηρά δαμάσκηνα αποτελούν χρήσιμη τροφή τόσο στην καθημερινή μας διατροφή όσο και κατά την περίοδο δίαιτας, καθώς μας γεμίζουν ενέργεια και μας βοηθούν να αποφύγουμε κάποιες άλλες θερμίδες.

Μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά δύο με τρία αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα οποία επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης και καθυστερούν ή ξεγελούν την πείνα μας!

Μοράρης Κ. Εμμανουήλ

Πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης

http://www.diatrofiki-pyramida.gr