Γιορτινό τραπέζι: Απόλαυση χωρίς ενοχές!

giortinotrapezi_home.jpg

05

Κυρίως πιάτο

5. Γαλοπούλα γεμιστή

Η γαλοπούλα αποτελεί το παραδοσιακό πιάτο των Χριστουγέννων σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Από την Αμερική την ημέρα των Ευχαριστιών που σερβίρεται με γλυκοπατάτες, κολοκύθα και σάλτσα από κράνμπερις, μέχρι την Αγγλία που αντικατέστησε την παραδοσιακή χήνα. Για τη γέμιση της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πληθώρα υλικών, τα οποία μπορούν να δώσουν ξεχωριστή γεύση στη γαλοπούλα μας. Ας δούμε μία προτεινόμενη συνταγή με προσεγμένα υλικά για υψηλότερη διατροφική αξία και λιγότερες θερμίδες.

Υλικά (για 5-6 φλιτζάνι)

  • 1 ½ φλιτζάνι πλιγούρι
  • 500g μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • ½ φλιτζάνι μαύρη σταφίδα
  • ½ φλιτζάνι ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 100g κουκουνάρι
  • 125ml κρασί λευκό
  • 500ml ζωμό από τα εντόσθια της γαλοπούλας (προμαγειρεμένο)
  • ½ κ.γλ. κανέλλα
  • Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι (χωρίς λάδι) σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το πλιγούρι και το ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε, έπειτα, το ζωμό που έχουμε από πριν και αφήνουμε να βράσει. Όταν κοντεύει να πιεί το νερό του βάζουμε τα κάστανα, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τη κανέλα και αλατοπίπερο. Μόλις το νερό έχει σχεδόν απορροφηθεί ρίξτε το κρασί και αφήστε μέχρι να απορροφηθεί. Βγάλτε από τη φωτιά και σκεπάστε το. Μπορείτε να γεμίσετε τη γαλοπούλα ή να το φάτε όπως είναι.

arrow_previous arrow_next