Η δίαιτα του μεταβολισμού!

new28_3791491_m.jpg
Κατά καιρούς άτομα τα οποία με επισκέπτονται στο γραφείο μου προκειμένου να χάσουν βάρος μου περιγράφουν διάφορα «ειδικά» διατροφικά σχήματα τα οποία έχουν ακολουθήσει στην προσπάθειά τους. Ένα από αυτά το οποίο συχνά μου αναφέρουν είναι η «δίαιτα του μεταβολισμού» ή «δίαιτα ενεργοποίησης μεταβολισμού», μία δίαιτα την οποία διάφοροι χωρίς να είναι ειδικοί τους σύστησαν όταν δεν έχαναν βάρος με τις συνηθισμένες υποθερμιδικές δίαιτες.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να μην χάνει βάρος με μία δίαιτα 1500 ή 1200 θερμίδων, με την οποία θα ήταν αναμενόμενο να υπάρχει απώλεια, είναι πολλοί. Μπορεί για παράδειγμα να έχει χαμηλό βασικό μεταβολισμό και αυτό να οφείλεται σε κάποια ορμονική ανωμαλία ή να έχει πολύ χαμηλό ποσοστό μυϊκής μάζας, οπότε και θα πρέπει να ακολουθήσει ορμονική θεραπεία ή να αυξήσει απαραίτητα την μυϊκή του μάζα αντίστοιχα, προκειμένου να χάσει λίπος και να μπορεί να διατηρήσει τα κιλά που θα χάσει.

Σε αυτές και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που κάποιος δεν χάνει βάρος αν ακολουθήσει τη δίαιτα του μεταβολισμού είναι σίγουρο ότι θα καταστρέψει τον μεταβολισμό του!

Τι είναι λοιπόν η δίαιτα του μεταβολισμού και γιατί πρέπει να την αποφεύγετε;

Το διατροφικό σχήμα που συνήθως μου περιγράφετε ότι κάποιοι σας σύστησαν είναι αυτό όπου κάποιες ημέρες τρώτε

  • μόνο ρύζι ή μακαρόνια με σαλάτα και άλλες
  • μόνο ψάρι ή κρέας με σαλάτα.

Ακολουθώντας αυτή τη δίαιτα όντως μπορεί η ζυγαριά να δείξει ότι έχετε χάσει βάρος, το οποίο όμως θα είναι υγρά και μυϊκή μάζα με αποτέλεσμα να ξαναπάρετε μετά από λίγες εβδομάδες τα ίδια ή και περισσότερα κιλά. Και αυτό γιατί η αυτή η δίαιτα η οποία σας υποσχέθηκαν ότι θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σας θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή θα σας μειώσει ακόμα περισσότερο το μεταβολισμό!

Τι να κάνω όταν δεν μπορώ να χάσω βάρος;

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε ένα πτυχιούχο διαιτολόγο και όχι σε κάποιας άλλης ειδικότητας επαγγελματία ο οποίος δίνει δίαιτες, καθώς ο πτυχιούχος διαιτολόγος είναι ο μόνος ο οποίος έχει σε βάθος γνώσεις σε ότι αφορά τις δίαιτες και μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να μην χάνει βάρος είναι πάρα πολλοί και ένας καλός διαιτολόγος θα μπορέσει μελετώντας το ιστορικό σας, τις ιατρικές σας εξετάσεις και κάνοντας κάποιες μετρήσεις να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρετε να χάσετε βάρος. Σε πολλές περιπτώσεις η στενή συνεργασία με ένα καλό ενδοκρινολόγο ή/και γυμναστή είναι απαραίτητη (οι οποίοι είναι ειδικοί στο να σας δώσουν φαρμακευτική θεραπεία και πρόγραμμα γυμναστικής αντίστοιχα) καθώς η διατροφική προσέγγιση από μόνη της δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Αφού λοιπόν προσδιοριστεί ο λόγος για τον οποίο δεν χάνετε βάρος και ακολουθήσετε την απαραίτητη θεραπεία ή πρόγραμμα γυμναστικής σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή τότε και μόνο θα καταφέρετε να χάσετε λίπος το οποίο θα μπορέσετε να διατηρήσετε και να είστε υγιής.

Πηνελόπη Δουβόγιαννη

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος με Εξειδίκευση στην Παχυσαρκία