Γνωρίστε την αναδιαμόρφωση της αδαμαντίνης (σμάλτου) – Εnameloplasty

new28_5829904a_m.jpg
Η αναδιαμόρφωση του σμάλτου είναι η ανάπλαση και η διαμόρφωση του περιγράμματος του σμάλτου των δοντιών, όπου αφαιρούνται τα αιχμηρά άκρα και τα άνισα χαρακτηριστικά των δοντιών, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι τα δόντια είναι ίσια. Αυτή η αναδιαμόρφωση του δοντιού βελτιώνει τη συνολική εμφάνιση ενός χαμόγελου καλύπτωντας ατέλειες που τραβάνε την προσοχή όπως μακρύτερα δόντια, δόντια που καλύπτουν άλλα δόντια, δόντια με μεγάλη στροφή ή κλίση κλπ. Eίναι μία συντηρητική διαδικασία, η οποία συνδυάζεται πολύ συχνά με όψη πορσελάνης ή ρητίνης, δεν απαιτεί αναισθησία τις περισσότερες φορές, και είναι σχετικά γρήγορη και ανώδυνη.

Είναι όμως η αναδιαμόρφωση του σμάλτου επιβλαβής για τα δόντια;

Η αναδιαμόρφωση του σμάλτου είναι μια πολύ συντηρητική και απλή αισθητική επέμβαση, στην οποία όμως τροχίζεται ένα μέρος του σμάλτου των δοντιών το οποίο δεν αντικαθίσταται. Μένοντας όμως στην περιοχή της αδαμαντίνης δεν υπάρχει πρόβλημα ευαισθησίας ή πιο γρήγορου τερηδονισμού.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν ελάχιστη έως καθόλου ευαισθησία, υπάρχουν κάποιοι που τα δόντια τους είναι υπερευαίσθητα λόγω φθοράς ή λόγω του οτι τα νεύρα των δοντιών είναι κοντά στην επιφάνεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο οδοντίατρος θα πρέπει να εξετάσει τις ακτινογραφίες και να αξιολογήσει το επίπεδο ευαισθησίας πριν από την αναδιαμόρφωση.

Τροχίζοντας το εξωτερικό στρώμα του σμάλτου το επόμενο στρώμα σμάλτου βγαίνει στην επιφάνεια και από τη στιγμή που βάλλεται από το περιβάλλον του στόματος θα λειτουργήσει ως το νέο εξωτερικό στρώμα. Επίσης μόλις γυαλιστεί και γίνει τοπική φθορίωση το δόντι θα έχει ακόμα λιγότερη πιθανότητα να αναπτύξει ευαισθησία ή τερηδόνα.

Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορούν να είναι σε θέση να επωφεληθούν από την αναδιαμόρφωση του σμάλτου, η προσεκτική επιλογή περίπτωσης είναι αναγκαία για να καθοριστεί εάν η διαδικασία αυτή είναι η σωστή για τον ασθενή. Τις περισσότερες φορές η αναδιαμόρφωση του σμάλτου ενδείκνυται σε ασθενείς που θέλουν  να στρογγυλοποιήσουν μυτερά άκρα (συνήθως γίνεται στους κυνόδοντες), ή να μικρύνουν τα δόντια που είναι πιο μακριά από τα άλλα. Επίσης πολύ συχνά  ελαττώνουμε τη γωνία ενός δοντιού που καλύπτει κάποιο άλλο (όπου υπάρχει συσσώρευση δοντιών) ή σε δόντια που έχουν μία μεγάλη περιστροφή.

Η  επιλεκτική αναδιαμόρφωση του σμάλτου μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός χαμόγελου πιο νεανικού και αρμονικού. Παρ’όλα αυτά δεν είναι όλοι υποψήφιοι. Τα άτομα με υπάρχουσες αποκαταστάσεις ή με υπερευαισθησία στα δόντια μπορεί να μην είναι καλοί υποψήφιοι για αυτήν την θεραπεία.

Επιπλέον, εάν θα υποβληθείτε σε θεραπεία ορθοδοντικής, η αναδιαμόρφωση του σμάλτου προτείνεται μετά τη θεραπεία ώστε να έχουμε την τελική εικόνα των δοντιών.

Η αναδιαμόρφωση του σμάλτου, όταν συνδυάζεται με τη λεύκανση και το bonding (όψεις ρητίνης), μπορεί να είναι ο ταχύτερος, ο λιγότερο επεμβατικός και ο λιγότερο δαπανηρός τρόπος για να έχουμε ένα smile makeover. 

Στις φωτογραφίες έχουμε μία ασθενή στην οποία ο ένας κεντρικός υπερκαλύπτει τον άλλο δίνοντάς του μία μεγάλη κλίση προς το εσωτερικό του στόματος. Για τη διόρθωσή τους έγινε αναδιαμόρφωση του σμάλτου στο αριστερό δόντι (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) κάνοντάς το “ίσιο” και στο δεξί τοποθετήθηκε όψη ρητίνης σε συνεργασία με τον οδοντοτεχνίτη δίνοντας ένα πολύ όμορφο και φυσικό αποτέλεσμα με τον ελάχιστο επεμβατικό τρόπο.

Καρβούνης Φώτης

Χειρουργός Οδοντίατρος

www.topsmile.gr