Σύκα: η γλυκιά απόλαυση!

new27_5663259a_s.jpg
Τα σύκα είναι ένα από τα γλυκύτερα τρόφιμα του καλοκαιριού, που προσφέρονται είτε σαν φρούτο είτε σαν ένα από το πιο απολαυστικά γλυκά εδέσματα. Με φυσική γλυκιά γεύση, αρωματικά και σαρκώδη τα σύκα τα απολαμβάνουν οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο για αιώνες. Στην αρχαία Ελλάδα, τα σύκα καταναλώνονταν από τους αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων ως τρόφιμο δυναμωτικό και βοηθητικό για καλύτερη απόδοση και προσφέρονταν στους νικητές, όπως και οι δάφνες. Επίσης, αποτελούσαν βασική τροφή κατά το δείπνο των αρχαίων Αθηναίων. Για τους Κινέζους, τα σύκα χρησιμοποιούνται για χρόνια σαν φαρμακευτικά σε σούπες. Αναφορά του δέντρου της συκιάς έχει γίνει ακόμη και στο βιβλίο της Γένεσης, στην Αγία Γραφή, όπου ο Αδάμ και η Εύα χρησιμοποιούνται φύλλα συκής για να καλύπτουν το σώμα τους. Σήμερα, οι άνθρωποι απολαμβάνουν φρέσκα σύκα από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς και τα ξερά σύκα όλο το χρόνο.

Διατροφική αξία

Τα σύκα δεν είναι μόνο απολαυστικά, αλλά είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά. Αποτελούν μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, ασβεστίου και αντιοξειδωτικών. Από μία μόνο μερίδα των ξηρών σύκων (3-5 νωπά ή αποξηραμένα) παρέχει περίπου 4g φυτικών ινών, καθιστώντας τους έναν εύκολο τρόπο για την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μας. Τα αποξηραμένα σύκα περιέχουν ένα εντυπωσιακό 250mg ασβεστίου ανά 100g, σε σύγκριση με το πλήρες γάλα με μόνο 118mg.

Τα οφέλη της κατανάλωσης σύκων για την υγεία περιλαμβάνουν την καλύτερη της λειτουργίας του εντέρου, λόγω των υψηλών επιπέδων φυτικών ινών. Επίσης είναι από τα πιο ιδιαίτερα αλκαλικές τροφές, καθιστώντας τα χρήσιμα για την εξισορρόπηση του pH του σώματος. Τέλος, είναι μια καλή πηγή καλίου που βοηθά σημαντικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

10 τρόποι για να βάλουμε τα σύκα στη διατροφή μας

  1. Καταναλώστε φρέσκα, ωμά σύκα μαζί με τη φλούδα τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Καταναλώστε ξερά σύκα ως σνακ στα ενδιάμεσα γεύματα σας.
  3. Προσθέστε ξερά σύκα σε σπιτικά κέικ, μπισκότα και γλυκά αρτοσκευάσματα.
  4. Προσθέστε είτε φρέσκα είτε ξερά σύκα στα δημητριακά πρωινού και καταναλώστε τα με το γάλα.
  5. Καταναλώστε τα σε φρουτοσαλάτα με άλλα φρούτα.
  6. Καταναλώστε τα ως επιδόρπιο με γιαούρτι ή κρέμα ζαχαροπλαστικής.
  7. Προσθέστε κομμάτια σύκων σε σαλάτες με διάφορα λαχανικά και τυριά χαμηλά σε λιπαρά.
  8. Προσθέστε κομμάτια σύκων σε πιατέλα τυριών, είτε για ορεκτικό είτε ως συνοδευτικό.
  9. Καταναλώστε τα σύκα ως κυρίως συστατικό σε σπιτικά γλυκά, τάρτες, ζελέ φρούτων.
  10. Φτιάξτε μαρμελάδα σύκου ή  γλυκό του κουταλιού.

Βασιλική Μ. Γκέσου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος