Πώς να έρθετε πιο κοντά με το παιδί σας!

new26_9780790a_s.jpg
Ανάμεσα σε πολλαπλούς ρόλους στους οποίους καλείται να ανταποκριθεί σήμερα ένας άνθρωπος, σίγουρα ο πιο ουσιαστικός και ταυτόχρονα ο πιο δύσκολος είναι ο ρόλος του γονέα. Δεν υπάρχει ‘’Πανεπιστήμιο Γονέων’’ και ο καθένας προσπαθεί σύμφωνα με την εμπειρία του και τις ενστικτώδεις αντιδράσεις του. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι τους οποίους μπορείτε να αξιοποιήσετε και να διαπιστώσετε ότι η απόστασή μας με το παιδί μειώνεται όταν αυξάνεται το υγιές ενδιαφέρον μας προς αυτό.

1. Το παν είναι η επικοινωνία!

Μιλήστε με το παιδί σας. Μπείτε στη διαδικασία να επικοινωνήσετε και να χτίσετε γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο σας και στο δικό του. Αποφύγετε να κωδικοποιείτε το διάλογό σας με τη γνωστή ‘’λίστα συμβουλών’’ στην οποία πολλοί γονείς καταφεύγουν, κυρίως λόγω αυξημένου φόβου. Είναι πιο αποτελεσματικό, όταν μέσα από συζήτηση και όσο η ηλικία του παιδιού το επιτρέπει, να θέτετε προβληματισμούς και να περιμένετε να δείτε πως το παιδί αντιδρά, χωρίς επικρίσεις και αρνητικά σχόλια. Μόνο όταν το παιδί δεν αισθανθεί φόβο για το πώς αισθάνεται και σκέφτεται, θα νιώσει την ασφάλεια να εξωτερικεύσει αυτό που συμβαίνει μέσα του. 

2. Αφιερώστε χρόνο για κοινές δραστηριότητες!

Το πιο πολύτιμο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας είναι ο ελεύθερος χρόνος σας. Αξιοποιήστε τον δημιουργικά και βρείτε κοινά ενδιαφέροντα με το παιδί σας. Μέσα από το παιχνίδι μπορείτε να αντιληφθείτε πολλά τόσο για το χαρακτήρα του παιδιού, όσο και για το πώς συμπεριφέρεται μέσα στην ομάδα (και κατ’ επέκταση σε οποιοδήποτε ευρύτερο κοινωνικό σύνολο όπως τάξη, παρέα κτλ). Μπορείτε να παίξετε μαζί επιτραπέζια, σπορ, να παρακολουθήσετε ταινία ή να πάτε στον κινηματογράφο, να ζητήσετε από το παιδί να σας βοηθήσει σε δικές σας ασχολίες όπως ο κήπος, η μαγειρική, να κάνετε μαζί βόλτα με το ποδήλατο ή έναν περίπατο.

3. Διαμορφώστε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας!

Μην υποτιμάτε ποτέ την αντίληψη και το χιούμορ που έχουν τα παιδιά. Μοιραστείτε χρόνο, γέλιο, εμπειρίες και πειράγματα με το παιδί και αυτόματα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αμεσότητα και οικειότητα στην επικοινωνία σας. Δώστε χώρο και χρόνο στην καθημερινότητα ώστε να έχετε κοινές εμπειρίες με το παιδί σας. Υιοθετήστε κάποιες συγκεκριμένες λέξεις στην επικοινωνία σας που να έχουν ένα σαφές θετικό συναισθηματικό περιεχόμενο και να προκαλούν ευχαρίστηση! Μάλιστα, είναι ένας τρόπος και για σας τους ίδιους να αξιοποιήσετε την τεράστια δύναμη που κρύβουν οι λέξεις και να αποβάλετε τη μιζέρια που κρύβει η καθημερινότητα, ανακαλύπτοντας παράλληλα το παιδί που κρύβετε μέσα σας!

4. Εστιάστε πρώτα στο να κατανοήσετε και μετά στο να κρίνετε!

Πολλές φορές το παιδί προκειμένου να νιώσει αποδεκτό λέει αυτά που ο γονιός θέλει να ακούσει και όχι αυτά που πραγματικά αισθάνεται. Έτσι, δημιουργείται σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στη σχέση του γονέα με το παιδί, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργείται η απορία αν ο γονέας γνωρίζει τον πραγματικό χαρακτήρα του παιδιού και το πώς αυτός εκδηλώνεται στη συμπεριφορά του. Μπείτε στη διαδικασία να το ακούσετε χωρίς αρνητισμούς και επικρίσεις. Προσπαθήστε να δείτε την δική του οπτική γωνία και να γνωρίσετε τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τα πράγματα που συμβαίνουν μέσα του και γύρω του. Κάντε το παιδί να νιώσει ασφάλεια και αγάπη είτε συμφωνείτε με την άποψή του, είτε όχι. Είναι σημαντικό το παιδί να αντιληφθεί ότι η αγάπη μας γι’ αυτό είναι δεδομένη. Ακόμα και όταν το μαλώνετε τονίστε του ότι : ’’Πάντα σε αγαπάω, αυτό που μερικές φορές δεν αγαπώ είναι η συμπεριφορά σου’’.

Μαυρομανωλάκη Ελίζα

Δασκάλα – Παιδαγωγός