Διακοπές: Τι θα φας εκεί που πας! Τοπικές συνταγές που δεν πρέπει να χάσετε! (Μέρος Α)

Topikessyntages_home.jpg

fourtaliaandrou

1. Άνδρος: Φουρτάλια

Φρόντισε να έχει έτοιμες, καθαρισμένες έξι πατάτες μεσαίου μεγέθους (1 ½ κιλό περίπου), πέντε αυγά, λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και φυσικά τα μοναδικά στην Ελλάδα χοιρινά λουκάνικα (2 τεμάχια) συνοδευόμενα από το απαραίτητο χοιρινό τους λίπος (γλύνα). Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο ή φυτική μαργαρίνη. Σημειώνουμε όμως, η μοναδικότητα της γεύσης μιας φουρτάλιας δίνεται από τη «γλύνα» και βέβαια τα ντόπια ανδριώτικα λουκάνικα.

Κόβουμε λοιπόν τις πατάτες σε σχήμα ροδέλα, ενώ στο μεταξύ έχουμε βάλει σε ένα μικρό τηγάνι τη «γλύνα» με τα δύο λουκάνικα τα οποία αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει τελείως η «γλύνα».

Στη συνέχεια, βγάζουμε τα λουκάνικα όπου θα περιμένουν να διακοσμήσουν το τελικό μας πιάτο.

Χωρίς να δυναμώσουμε τη φωτιά ρίχνουμε τις πατάτες στη λιωμένη γλύνα και τις αφήνουμε να τηγανιστούν για περίπου 15’ – 20’ λεπτά ώστε να καταλήξουν σχεδόν ψημένες και μαλακές.

Το επόμενο και πολύ σημαντικό βήμα έχει να κάνει με την προετοιμασία του μίγματος. Εδώ μπαίνει το μεράκι και το προσωπικό γούστο του καθενός.

Σε ένα βαθύ μπολ (μπασίνα) σπάμε τα πέντε αυγά και προσθέτουμε τον φρεσκοκομμένο δυόσμο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά για δύο λεπτά περίπου.

Προσοχή, στο μεταξύ τις πατάτες να τις ανακατεύουμε συνεχώς και να ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει. Μόλις αυτές τηγανιστούν ρίχνουμε το μίγμα στο τηγάνι.

Αφού με μία ξύλινη σπάτουλα στρώσουμε καλά το μίγμα ώστε να δέσουν οι πατάτες με τα αυγά σωστά τα αφήνουμε περίπου πέντε λεπτά να τηγανιστούν.

Το μυστικό για μια καλοψημένη φουρτάλια είναι το σωστό γύρισμα, ώστε να θωρακιστεί εξωτερικά και να σιγοψηθεί μέχρι μέσα. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιώντας ένα καπάκι κατσαρόλας, αναλόγου μεγέθους  με το τηγάνι φροντίζουμε να στραγγίξουμε τη γλύνα μέσα από το τηγάνι και προσεκτικά ξαναβάζουμε τη φρουτάλια να ψηθεί από την άλλη πλευρά.

Όσοι έχουν συνηθίσει να γυρνάνε την ομελέτα με ακροβατικό τρόπο, καλύτερα να μη δοκιμάσουν το ανάλογο γύρισμα και στην φουρτάλια. Χρειάζεται υπομονή και σίγουρα η δεύτερη φορά θα είναι η καλύτερη.

Ακολουθούν 1 ή 2 γυρίσματα ώστε να ψηθεί καλά και από τις δύο πλευρές και να πάρει το ροδοκόκκινο τελικό της χρώμα. Μετά το τελευταίο γύρισμα έχουμε το πιάτο που θα την σερβίρουμε έτοιμο και την αδειάζουμε προσεκτικά μέσα.

Γαρνίρουμε με τα δύο λουκάνικα και τον υπόλοιπο δυόσμο και είμαστε έτοιμοι με μια απλή και εύκολη συνταγή να καταπλήξουμε τους καλεσμένους μας.

Πηγή: http://www.androsholidays.gr

arrow_previous arrow_next