Διαιτητική αντιμετώπιση εντεροπάθειας από γλουτένη

new24_6470183_blog.jpg
Η δίαιτα αυτή προορίζεται για ασθενείς με κοιλιοκάκη, ένα σύνδρομο της απορρόφησης που οφείλεται στην ευαισθησία του ατόμου στην γλιαδίνη και τα προϊόντα της. Τη γλιαδίνη τη συναντάμε σε όλα σχεδόν τα δημητριακά εκτός από το καλαμπόκι και το ρύζι. Προτείνουμε νόστιμα φαγητά λόγω ανορεξίας. Η διατροφή πρέπει αρχικά να είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και στην συνέχεια να γίνεται σταδιακή αύξηση αν έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα. Μπορεί να χρειαστεί χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης Α, D, E, K, B12 και φυλλικού οξέως. Αν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη, να αποκλειστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι σκόπιμο να μη χρησιμοποιείτε τρόφιμα ή γλυκίσματα που δεν γνωρίζετε τη σύνθεση τους, να συμβουλεύεστε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων, να αποφεύγετε τα γεύματα στα εστιατόρια και σε άλλους τόπους σίτισης, που δεν γνωρίζετε τι προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους.

Τροφές που επιτρέπονται

  • Γάλα, γιαούρτι, παρμεζάνα , μυζήθρα, λιπαρά τυριά
  • Κρέας, πουλερικά, αυγά, ψάρια
  • Ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι
  • Φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά
  • Αρακάς, φασόλια, φακές
  • Φρούτα και χυμοί φρούτων
  • Ψωμιά από αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • Βούτυρο, λάδια, μαργαρίνη
  • Ζελέ, μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη
  • Καφές , κακάο
  • Αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά, καρυκεύματα, κανέλλα
  • Πιπεριές, ελιές, μουστάρδα
  • Αλεύρι από ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα, σόγια
  • Σάλτσες που δεν περιέχουν σιτάλευρο
  • Επιδόρπια με τα επιτρεπόμενα συστατικά
  • Ζυμαρικά από καλαμποκάλευρο και ρυζάλευρο

Τροφές που δεν επιτρέπονται

  • Κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, βρώμη
  • Αλεύρι από τα παραπάνω προϊόντα
  • Κρέας που περιέχει λόγω κατεργασίας τα παραπάνω
  • Τυριά που περιέχουν μαστίχα βρώμης
  • Κατεργασμένα λαχανικά με σάλτσα σιτάλευρου
  • Σάλτσες με τα παραπάνω προϊόντα
  • Αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά
  • Επιδόρπια που περιέχουν γλιαδίνη
  • Ζελές από βρώμη

Τζεϊρανάκη Ειρήνη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος