eytyxhs_tn_vrwmomhla.jpg

Μία από τις αγαπημένες μου μηλοσυνταγές που μπορεί να θυμάστε από ένα Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο της εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς». Το παν σε αυτή τη συνταγή είναι ο τρόπος που θα ανοίξεις και θα γεμίσεις το μήλο με την γέμιση. Καλή επιτυχία!

Υλικά

1 κούπα βρώμη
1 κούπα αλεύρι
1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
1/4 κούπα ηλιόσπορους
1 κούπα ξανθές σταφίδες
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
1/2 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
1 πρέζα αλάτι
60 γραμ. κρύο ανάλατο βούτυρο
6 κόκκινα μήλα
6 κουταλάκια μέλι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ συνδυάζεις όλα τα ξηρά συστατικά: βρώμη, αλεύρι, ζάχαρη κανέλλα, τζίντζερ, κολοκυθόσπορους, σταφίδες και αλάτι. Κόβεις το βούτυρο σε μικρά κυβάκια και  το προσθέτεις στο μπολ ανακατεύοντας με τις άκρες των δακτύλων σου. Δε χρειάζεται να λιώσει το βούτυρο ούτε να δημιουργηθεί ένα εντελώς ομοιόμορφο μίγμα αλλά θα υπάρχουν στρομπαλάκια βουτύρου τυλιγμένα με αλεύρι και βρώμη. Αυτή είναι η γέμιση μας! Τη βάζεις στο ψυγείο, πλένεις τα χέρια και συνεχίζεις με την προετοιμασία των μήλων, ξεκινώντας πλένοντας τα καλά. Αφαιρείς ένα μικρό στρώμα από το κάτω μέρος κάθε μήλου για να δημιουργηθεί μια επίπεδη, σταθερή επιφάνεια που θα το βοηθάει να στέκεται όρθιο.

Ακουμπάς το μήλο στον πάγκο. Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, κόβεις κυκλικά έναν κυλινδρικό κώνο από την κορυφή του μήλου. Αυτό το κάνεις κρατώντας το μαχαίρι σταθερό και γυρνώντας κυκλικά με το χέρι σου το μήλο γύρω από τον άξονά του. Ουσιαστικά, δημιουργείς ένα άνοιγμα διαμέτρου 4-5 εκατοστών στην επιφάνεια που φτάνει μέχρι το πάνω μέρος του πυρήνα. Αφαιρείς το κωνικό καπάκι με το κοτσάνι και το πετάς (αφού πρώτα μασουλήσεις τα φαγώσιμα μέρη!). Αφαιρείς τα κουκούτσια του μήλου με ένα κουταλάκι (ή ακόμα καλύτερα με ένα σφαιρικό κουτάλι παρισιέν – Είναι αυτό το εργαλείο που μοιάζει με μινιατούρα κουταλιού για παγωτό). Δημιουργείς μία ωραία μικρή σπηλιά στο κέντρο του μήλου αλλά κρατάς απόσταση από τον πυθμένα για να μην τρυπήσει.

Τοποθετείς τα μήλα σε ένα ταψί ψησίματος η πυρίμαχο σκεύος και προσθέτεις στην τρύπα από ένα κουταλάκι μέλι. Βάζεις μία κουταλιά γέμιση στην τρύπα και πιέζεις με τα δάχτυλά σου. Συνεχίζεις ρίχνοντας κι άλλη γέμιση από επάνω, χωρίς να πιέσεις αυτήν την φορά και επιτρέποντας να ξεχειλίσει. Ψήνεις τα μήλα στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Είναι έτοιμα όταν η γέμιση πάρει ένα χρυσαφί καστανό χρώμα και το μήλο μαλακώσει. Αφήνεις τα μήλα να ξεκουραστούν για 10 λεπτά και τα πασπαλίζεις με λίγη κανέλα πριν τα σερβίρεις. Μπορείς με προσοχή να τα κόψεις στη μέση, να τα ανοίξεις στα δύο και να βάλεις μέσα παγωτό η γιαούρτι.

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)