eytyxhs_tn_pantzarosoupa.jpg

Μια θρεπτική, οικονομική και νόστιμη συνταγή με παντζάρι που μπορείς να φτιάξεις σε μεγάλη ποσότητα και να έχεις έτοιμη για όλη την εβδομάδα.

Υλικά (Για 4 μερίδες)

4 παντζάρια
4 πατάτες
4 καρότα
1 ξερό κρεμμύδι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1/4 κουταλάκι κόκκινο γλυκό πιπέρι
1/4 κουταλάκι μπούκοβο ή καυτερό πιπέρι
½ κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο
50 ml κόκκινο ξηρό κρασί (κρασί που μας έχει περισσέψει)
1 λίτρο ζωμό λαχανικών (βιολογικό κύβο λαχανικών)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πλατιά Κατσαρόλα (όχι πολύ ψηλή, με καπάκι) Μίξερ χειρός,

Εκτέλεση

Καθαρίζεις και κόβεις παντζάρια, πατάτες και καρότα σε κύβους. Καθάρισε με ξεφλουδιστήρι για να πετάξεις όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα φαγώσιμου μέρους. Όσο πιο μικρά κόψεις τα κομμάτια, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν. Βάλε γάντια μίας χρήσης αν δε θες να κοκκινίσουν τα χέρια σου από το παντζάρι.

Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και το αχνίζεις για 2 λεπτά με 2 κουταλιές νερό για να φύγει η έντονη αψάδα του και να γίνει πιο ελαφρύ. Μετά από 3 λεπτά που θα έχει εξατμιστεί το νερό, προσθέτεις 4 κουταλιές λάδι, τις πατάτες, τα καρότα, τα παντζάρια, το μπούκοβο και το γλυκό πιπέρι. Ανακατεύεις συνεχώς και μετά από 2 λεπτά, προσθέτεις το κρασί και περιμένεις μέχρι να εξατμιστεί.

Στη συνέχεια αρχίζεις να ρίχνεις στην κατσαρόλα το ζωμό. Προσθέτεις το δυόσμο, αλατίζεις ανάλογα με τα γούστα σου, και σιγοβράζεις μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών. Αν κόψεις τα κομμάτια πολύ μικρά μπορείς να έχεις έτοιμη σούπα σε λιγότερο από 10 λεπτά! Με ένα μίξερ χειρός πολτοποιείς όλα τα υλικά για να γίνει μία βαθυκόκκινη πηχτή σούπα. Σερβίρεις σε βαθιά πιάτα ή μπολ και τρίβεις μαύρο πιπέρι.

Προσθέτεις 2 κουταλιές ελαφρύ στραγγιστό γιαούρτι για μια εξαιρετική γευστική και χρωματική αντίθεση με τη ζεστή, καυτερή, πατζαρόσουπα. Αν δε θες να βάλεις γιαούρτι και θες τη σούπα νηστήσιμη, μπορείς να προσθέσεις από μία κουταλιά ωμό ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.

Αν μείνει στο ψυγείο και δέσει ακόμα περισσότερο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν σάλτσα για μακαρόνια!

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)