24 νηστίσιμες συνταγές Kallimanis

kallimanis_nhstisimes2.jpg

tn_9

Γαριδοπιτάκια με φέτα

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος μαγειρέματος: 20΄

garides XK me ouraΥλικά για 30 πιτάκια :

  •  1 ½ φλιτζάνι γαρίδες μικρές χωρίς κέλυφος
  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  •  1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  •  1 κουτ. τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια
  •  1 κουτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί
  •  ½ κουτ. τσαγιού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  •  1 πρέζα πάπρικα καυτερή
  •  ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί φέτα
  •  1 κουτ. σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι
  •  1 κρόκο αυγού
  •  ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  •  250 γρ. φύλλο κρούστας
  •  ½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο με ελαιόλαδο
  •  1 κρόκο αυγό για το άλειμμα

Για τη μπεσαμέλ:

  •  3 κουτ. σούπας αλεύρι
  •  3 κουτ. σούπας βούτυρο
  •  1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα

Εκτέλεση:

1. Ξεπαγώνετε τις γαρίδες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις ξεπλένετε, τις στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας και τις κόβετε στη μέση κατά μήκος.
2. Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει το μείγμα (περίπου 2΄). Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε συνεχώς. Όταν το μείγμα πήξει κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζετε.
3. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το μαϊντανό και τον άνηθο. Τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τη μπεσαμέλ, τα μπαχαρικά, τα τυριά και τις γαρίδες. Σιγοβράζετε το μείγμα ανακατεύοντάς το συνέχεια, μεχρι να λειώσουν τα τυριά και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτετε τον κρόκο αυγού και τη φρυγανιά και τα ανακατεύετε μέχρι να γίνει η κρέμα σφιχτή.
Απλώνετε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και τα κόβετε σε 3 λωρίδες με πλάτος 14 εκ.
Στρώνετε μια λωρίδα φύλλου στον πάγκο εργασίας και την αλείφετε με το λάδι/βούτυρο. Βάζετε μια κουτ. τσαγιού από το μείγμα στην κάτω γωνία του φύλλου, το γυρίζετε και το διπλώνετε στη μέση έτσι ώστε η μικρή του πλευρά να καλύπτει την γέμιση. Διπλώνετε το φύλλο στην άκρη που είναι η γέμιση και σχηματίζετε τριγωνάκια διπλώνοντας και ανεβαίνοντας προς τα πάνω.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Τοποθετείτε τα τριγωνάκια σε λαδωμένο ταψί.
Αλείφετε τα τριγωνάκια με κρόκο αυγού και τα ψήνετε στους 180 οC για 15΄-20΄ μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά για να συνοδέψουν το κρασί ή το ούζο.

arrow_previous arrow_next