Πάρκα Ρεφλεξολογίας: Μια καινούρια φυσική δραστηριότητα που βελτιώνει την υγεία

new18_tn_239123_m.jpg

Τα πάρκα ρεφλεξολογίας, είναι χώροι που προσφέρουν στον άνθρωπο μια καινούρια, διαφορετική από τις συνηθισμένες, μορφή φυσικής δραστηριότητας.

Μέσα στα πάρκα ρεφλεξολογίας, μπορεί ο καθένας μας, ενώ απολαμβάνει ένα περίπατο στην φύση, να βελτιώνει αποτελεσματικά την φυσική του κατάσταση και την υγεία του γενικότερα.

 

 

Πώς ξεκίνησαν τα ρεφλεξολογικά πάρκα

 

Μια ‘’ιδιόρρυθμη’’ καθημερινή συνήθεια πολλών Κινέζων-κυρίως ηλικιωμένων-, έγινε γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο πριν από λίγα χρόνια, και αυτή η δραστηριότητά τους, ήταν που προκάλεσε το ενδιαφέρον για την κατασκευή στη συνέχεια, οργανωμένων ρεφλεξολογικών πάρκων σε αρκετές χώρες μέχρι σήμερα.

Κάθε πρωί, για μισή ώρα περίπου, πολλοί Κινέζοι συνηθίζουν να περπατούν δίχως παπούτσια πάνω στις ανομοιογενείς επιφάνειες των λιθόστρωτων δρόμων της περιοχής τους.

refl3Πατώντας με τα γυμνά πέλματά τους, πάνω στις ποικιλότροπες γωνίες και εξοχές της αδρής επιφάνειας του λιθόστρωτου, διεγείρουν με το βάδισμα όλα σχεδόν τα ρεφλεξολογικά σημεία που υπάρχουν στο πέλμα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Ρεφλεξολογικά σημεία, είναι τα σημεία και οι περιοχές του πέλματος, τα οποία σύμφωνα με την Ρεφλεξολογία, συνδέονται αντανακλαστικά και μέσω νευρικών οδών, με όλα τα όργανα και τις περιοχές του ανθρωπίνου σώματος.

Η Ρεφλεξολογία είναι μια φυσική αφάρμακος ήπια θεραπευτική αγωγή, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται εδώ και 4.500 χρόνια και εξαπλώνεται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες στη Δύση, έχει δε σκοπό την βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας του ανθρώπου.

 

Οι Κινέζοι λοιπόν, μ’ αυτό το καθημερινό βάδισμά τους δίχως παπούτσια, προσφέρουν στον εαυτό τους μια φυσική αγωγή ρεφλεξολογίας. 

 

 

Πάρκο ρεφλεξολογίας στην Κίνα

 

refl1Πριν 10 χρόνια περίπου, οι υπεύθυνοι ενός εργοστασίου στην Κίνα, εμπνεόμενοι πιθανώς από αυτήν την συνήθεια των απλών ανθρώπων, πειραματίστηκαν με την αποτελεσματικότητα της Ρεφλεξολογίας στην αποδοτικότητα της εργασίας, με τον εξής τρόπο:

Στον χώρο που χρησιμοποιείτο από τους εργαζόμενους για το διάλειμμά τους, διαμόρφωσαν σε μία περιοχή του ένα ‘’ρεφλεξολογικό μονοπάτι’’. Μία διαδρομή δηλαδή, όπου το έδαφος αποτελείτο από διάφορα φυσικά υλικά, σε ποικίλες μορφές, τοποθετημένα με προσεκτικά μελετημένες τεχνητές εναλλαγές.

Το ρεφλεξολογικό μονοπάτι, φτιάχτηκε από πέτρες, λιθαράκια, λάσπη, ξύλα, κλαδιά, νερό μέσα σε τεχνητές μικρές εσοχές, άμμο κ.ά.

Οι μισοί εργαζόμενοι συνέχισαν να περνούν το διάλειμμά τους με τον τρόπο που συνήθιζαν, ενώ οι άλλοι μισοί, την ώρα αυτή την περνούσαν βαδίζοντας με γυμνά πέλματα πάνω στο ρεφλεξολογικό μονοπάτι.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, έκπληκτοι οι υπεύθυνοι διαπίστωσαν ότι, οι εργαζόμενοι που καθημερινά βάδιζαν στο ρεφλεξολογικό μονοπάτι, αφ’ ενός μεν ήταν πολύ πιο αποδοτικοί στην εργασία τους, αφ’ ετέρου δε, απουσίαζαν για λόγους υγείας αισθητά λιγότερο από τους υπόλοιπους.

Έτσι, το πρώτο ρεφλεξολογικό μονοπάτι ήταν πλέον γεγονός και η ιδέα της δημιουργίας ρεφλεξολογικών πάρκων άρχισε να γίνεται ελκυστική.

 

 

Πού έχουν κατασκευαστεί ρεφλεξολογικά πάρκα

 

Σε αρκετές χώρες σήμερα, μέσα σε υπάρχοντες χώρους αναψυχής, έχουν κατασκευασθεί, οργανωμένα πλέον και με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό, ρεφλεξολογικά μονοπάτια μήκους 2-3 χιλιομέτρων το καθένα.

 

refl2

Βάδισμα μέσα σε ρεφλεξολογικά πάρκα

 

Τα πρώτα ρεφλεξολογικά πάρκα κατασκευάστηκαν στην Κίνα. Μετά την Κίνα και σχεδόν ταυτόχρονα, ρεφλεξολογικά πάρκα δημιουργήθηκαν στην Ταιβάν, στην Μαλαισία, στην Σιγκαπούρη και στην Ιαπωνία.

Το 2004 ακολούθησε το πρώτο ρεφλεξολογικό πάρκο στις Ηνωμένες Πολιτείες, και συγκεκριμένα μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου Μπάστιρ, στο Σιάτλ.

Οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου διατείνονται ότι, το τακτικό βάδισμα πάνω στο ρεφλεξολογικό μονοπάτι αποτελεί μια αποτελεσματική μορφή προληπτικής ιατρικής, έχουν δε ονομάσει το μονοπάτι ‘’ Δρόμο της Υγείας’’.

Στην Γερμανία, στη Μ. Βρετανία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα τελευταία χρόνια, τα ρεφλεξολογικά πάρκα όχι μόνο κατασκευάζονται το ένα μετά το άλλο, αλλά αναφέρονται μαζί με τα άλλα αξιοθέατα στους ταξιδιωτικούς οδηγούς των περιοχών όπου υπάρχουν.

 

 

 

 

 

Ρεφλεξολογικά πάρκα και βελτίωση της υγείας

 

Εντυπωσιακά ευρήματα για τα οφέλη στην υγεία από το βάδισμα πάνω σε ένα ρεφλεξολογικό μονοπάτι, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society, μετά από μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Όρεγκον (ORI).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω. Η σημαντικότερη διαπίστωση ήταν ότι, στα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, μετά από περπάτημα 1 ώρας, 3 φορές την εβδομάδα και για 16 εβδομάδες, η πίεσή τους μειώθηκε σημαντικά.

 

refl4Τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, όταν αυτός περπατά δίχως παπούτσια σε ανομοιογενές έδαφος (ακρογιαλιά, δάσος κ.τ.λ.), έχουν πολλαπλά μελετηθεί και διαπιστωθεί, πολύ πριν από την δημιουργία των ρεφλεξολογικών πάρκων.

 

 

Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν τα εξής:

 

·   Το βάδισμα με γυμνά πέλματα δυναμώνει με ήπιο και φυσικό τρόπο όλους τους μύες τους τένοντες και τους συνδέσμους των ποδιών. Έτσι, τα πόδια ασκούνται, δυναμώνουν και αποκτούν ωραιότερο σχήμα.

·   Καθώς ο άνθρωπος βαδίζει απαλλαγμένος από τα σκληρά κλειστά παπούτσια, ‘’ξαναθυμάται’’ τον φυσικό τρόπο βάδισης. Σε κάθε πάτημά του, στέλνει και μοιράζει το βάρος του σώματός του σωστά και όχι όπως θα εξαναγκαζόταν να κάνει αν φορούσε ψηλά τακούνια για παράδειγμα.

·   Ο φυσικός τρόπος βάδισης ανακουφίζει την σπονδυλική στήλη και της προσδίδει ευλυγισία.

·   Βοηθά στην αποφυγή εκφυλισμού των μεσοσπονδύλιων δίσκων καθώς η θρέψη και η αιμάτωσή τους είναι συνυφασμένη με την κίνηση του σώματος.

·   Προλαμβάνει προβλήματα φλεβίτιδας καθώς βοηθά τους μύες των ποδιών στην διαδικασία άντλησης του αίματος προς την καρδιά.

·   Η εστίαση της προσοχής στο πού και πώς πατά ο άνθρωπος καθώς βαδίζει, δίχως το ‘’ασφαλές’’ κλειστό παπούτσι, όσο κι αν αρχικά φαίνεται μια απλή διεργασία, εν τέλει βοηθά σημαντικά την δυνατότητα νοητικής συγκέντρωσης και αντίληψης, καθώς και την βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού κατά την κίνηση.

Εκτός των παραπάνω έχουν επίσης διαπιστωθεί η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου καθώς και η σημαντική μείωση του άγχους.

 

Σωματική και ψυχική ανακούφιση προσφέρει επομένως η τακτική βόλτα μέσα σε ένα ρεφλεξολογικό πάρκο. Κι όταν δεν είναι εφικτή η προσέγγιση ενός τέτοιου πάρκου, ένα αυτοσχέδιο μικρό ρεφλεξολογικό μονοπάτι στον κήπο του σπιτιού, φτιαγμένο με μεράκι και φυσικά με προσοχή ώστε να είναι ασφαλές (δίχως πολύ αιχμηρές πέτρες κ.ά.), μπορεί κι αυτό να προσφέρει ανάλογη χαρά και όφελος στην υγεία.

 
Βιολόγος – Ρεφλεξολόγος