Εμβόλια και καταγραφή σε αρχείο

new14_6902287_s.jpg

Οι νέοι γονείς έχουν στα χέρια τους το καινούργιο βιβλιάριο υγείας παιδιού. Σε αυτό, υπάρχουν σελίδες με αναλυτικές πληροφορίες για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με επεξήγηση για το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα και τα μικρόβια από τα οποία προστατεύουν. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που περιλαμβάνει τους ειδικούς επιστήμονες στην Ελλάδα στο θέμα αυτό, καθορίζουν αυτό το πρόγραμμα με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα διεθνώς. Μελετούν τα εξής:

 

– Πόσο σημαντικά και βαριά είναι τα νοσήματα από τα οποία τα συγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν

– Σε ποια ηλικία είναι πιο πιθανό το παιδί να προσβληθεί πιο εύκολα και πιο βαριά από την συγκεκριμένη νόσο

– Πόσο αποτελεσματικό έναντι της νόσου είναι το συγκεκριμένο εμβόλιο

– Πόσο ασφαλές, χωρίς παρενέργειες είναι το συγκεκριμένο εμβόλιο

– Πόσο ασφαλής είναι η συγχορήγηση με άλλα εμβόλια

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν όλα τα δεδομένα για να συμπεράνουν την σωστή σειρά διενέργειας των εμβολίων. Για παράδειγμα, το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδιόκοκκου προτείνεται να ξεκινάει από δύο μηνών, γιατί η πιθανότητα ένα μωρό να κολλήσει το συγκεκριμένο μικρόβιο είναι μεγαλύτερη νωρίς, σε ηλικία 2-4 μηνών. Το εμβόλιο της ιλαράς γίνεται σε ηλικία 14 μηνών γιατί, μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου, το βρέφος διατηρεί σχετική ανοσία από τα αντισώματα που έχει πάρει από τη μητέρα του.

Είναι συχνή και λανθασμένη η πρακτική παιδίατροι να τροποποιούν το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά το δοκούν. Συχνά καθυστερούν οι πρώτες δόσεις, δεν γίνονται συγχορηγήσεις, παραλείπονται εμβόλια. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι γιατροί έχουν υποχρέωση να πράττουν σύμφωνα με τις επιταγές της τεκμηριωμένης ιατρικής, που σε αυτήν την περίπτωση προκύπτουν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Υπάρχει πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος που τα εμβόλια θα έπρεπε να γίνονται στην ώρα τους και με την συγκεκριμένη σειρά. Οι γονείς κάλο είναι να ενημερώνονται, μέσα από το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και από άλλες διαθέσιμες πηγές, για το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, να ρωτούν και να ελέγχουν τον παιδίατρό τους.

Όσο σημαντική είναι η σωστή διενέργεια των εμβολίων για το παιδί, άλλο τόσο σημαντική είναι η σωστή καταγραφή τους στο βιβλιάριο του παιδιού. Κάθε φορά που το παιδί μας κάνει ένα εμβόλιο, στο βιβλιάριό του, στην σελίδα του αρχείου εμβολιασμών, θα πρέπει να αναγραφεί:

 

·Η εμπορική ονομασία του εμβολίου

·Η ημερομηνία διεξαγωγής του

·Ο αριθμός παρτίδας του εμβολίου

·Η ημερομηνία λήξης του εμβολίου

·Το σημείο χορήγησης της ένεσης στο παιδί

·Η υπογραφή και το όνομα του γιατρού που έκανε το εμβόλιο

 

Γιατί είναι σημαντικό να καταγράφονται αυτά τα στοιχεία; Γιατί το παιδί έχει δικαίωμα σε αναλυτικό αρχείο, στο οποίο μπορεί κάποιος να ανατρέξει εάν υπάρξει άμεση ή απώτερη παρενέργεια που ίσως να έχει σχέση με ένα εμβόλιο. Επιπλέον, δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν ανακλήσεις και αναθεωρήσεις των επιστημονικών στοιχείων για συγκεκριμένα εμβόλια και συγκεκριμένες παρτίδες εταιριών, είτε ως προς την αποτελεσματικότητά τους είτε ως προς την ασφάλειά τους. Για παράδειγμα, ένα εμβόλιο μπορεί να βρεθεί στο μέλλον ότι δεν οδηγεί σε επαρκή προστασία και τίτλο αντισωμάτων, με αποτέλεσμα να χρειαστεί επαναληπτική δόση. Εάν δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία του εμβολίου, δε μπορούμε να καθορίσουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για το συγκεκριμένο παιδί.

Η αναλυτική και έγγραφη καταχώρηση των θεραπειών αποτελεί αναγκαία πρακτική για έναν σύγχρονο γιατρό. Οι γονείς είναι καλό να ελέγχουν το γιατρό του παιδιού τους για την πλήρη καταγραφή των στοιχείων των εμβολίων του.

 

 

 

Στέλιος Παπαβέντσης 

Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC

www.pediatrosthes.gr