15 Πρωτότυπες ιδέες για το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι: Χριστουγεννιάτικες Συνταγές – Διακόσμηση – Δώρα για τους καλεσμένους!

images_xmas_tn_6124281_m.jpg

Συνταγή Νο2: Γεμιστή γαλοπούλα: μια γαλοπούλα διαφορετική από τις άλλες…

Υλικά

 

1 γαλοπούλα περίπου 5 κιλά (χωρίς τα εντόσθια)

χυμό 1 μέτριου λεμονιού

χυμό 1 μεγάλου πορτοκαλιού

½ φλιτζανιού λιωμένη μαργαρίνη

Αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

½ κιλό συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

700γρ. κιμά ανάμεικτο (χοιρινό και μοσχαρίσιο)

¼ φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα

250 γρ. κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα

¼ φλιτζανιού κουκουνάρια

¼ φλιτζανιού σταφίδες ξανθές

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη

2 κουταλιές κονιάκ

1 φλιτζάνι ζωμό κότας ή κρέατος

Για το γαρνίρισμα

½ κιλό κάστανα

½ κιλό δαμάσκηνα ξερά (χωρίς κουκούτσι)

½ κιλό βερίκοκα ξερά

5 πράσινα μήλα (ξινά)

4 φλιτζάνια ζωμό κρέατος

9 κουταλιές μαργαρίνη

9 κουταλιές λάδι

3 κουταλιές ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Πλύνετε καλά την γαλοπούλα (μέσα και έξω) και αφήστε τη να στραγγίσει. Ανακατεύετε την λιωμένη μαργαρίνη με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και αλείφετε καλά τη γαλοπούλα με το μίγμα. Πασπαλίστε καλά την κοιλιά με αλάτι και πιπέρι.

Για τη γέμιση: Πλύνετε καλά τα συκωτάκια πουλιών. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη μέχρι να κάψουν και προσθέστε τα συκωτάκια, τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρετέ τα καλά. Στη συνέχεια ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι και αφήστε να σοταριστούν για λίγο. Τέλος, ρίξτε το ζωμό κότας κι ανακατέψτε. Αφήστε για 5 λεπτά. Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει τόσο ώστε να μπορέσετε να γεμίσετε τη γαλοπούλα σας χωρίς να καίγεστε. Αρχίστε γεμίζοντας το στήθος της γαλοπούλας. Μόλις τελειώσετε το γέμισμα τραβήξτε λίγο από την πέτσα του λαιμού και ράψτε πιο πάνω ώστε να σιγουρέψετε ότι δεν θα χυθεί το μίγμα. Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα: Αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση με το ψήσιμο θα φουσκώσει.

Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό (θα πρέπει να συμπληρώνετε που και που όσο ψήνεται η γαλοπούλα). Σκεπάστε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτες οι πλαϊνές πλευρές. Βάλτε τη στο φούρνο (που έχετε προθερμάνει) στους 160 βαθμούς Κελσίου και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της. Την τελευταία ώρα, ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλείφετε κατά διαστήματα τη γαλοπούλα με το μίγμα χυμών λεμονιού-πορτοκαλιού και μαργαρίνης που θα χει περισσέψει, χρησιμοποιώντας μαγειρικό πινέλο. Λίγο πριν τη βγάλετε από το φούρνο, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη για 15′ ακόμη.

Για το γαρνίρισμα: Βράστε και καθαρίστε τα κάστανα. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με μία κούπα ζωμό κρέατος κι αφήστε τα να σιγοβράσουν για να πάρουν τη γεύση από το ζωμό. Στραγγίστε, σοτάρετέ τα ελαφρά με 2 κουταλιές μαργαρίνη και δυο κουταλιές ελαιόλαδο, κι αλατίστε τα ελαφρά (αν χρησιμοποιήσετε κύβους μαγειρικής για να κάνετε το ζωμό δεν χρειάζεται να αλατίσετε έξτρα). Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τα βερίκοκα.

Βάλτε τα δαμάσκηνα σε μια κούπα ζωμό κρέατος κι αφήστε τα να φουσκώσουν για περίπου 2ώρες. Βάλτε σε κατσαρόλα δύο κουταλιές λάδι, ρίξτε μέσα τα δαμάσκηνα και σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.

Πλύνετε καλά τα μήλα. Κόψτε το κάθε μήλο σε 8 κομμάτια (μην αφαιρέσετε τη φλούδα). Βάλτε τα σε κατσαρόλα με μια κούπα ζωμό κρέατος, 3 κουταλιές μαργαρίνη και 3 κουταλιές λάδι. Αφήστε τα να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν μόνο με το λίπος. Προς το τέλος, πασπαλίστε τα με λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο κανέλλα και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε τα, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα μήλα.

Βάλτε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρετέ τη με τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα μήλα.

arrow_previous arrow_next