Αρνητικές θερμίδες: Υπάρχουν τρόφιμα που αδυνατίζουν;

new14_5626112_blog.jpg

Συχνά ακούω και διαβάζω για τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες, δηλαδή τρόφιμα που για να χωνευτούν χρησιμοποιούνται περισσότερες θερμίδες από αυτές που τα ίδια περιέχουν. Μερικά δημοφιλή παραδείγματα είναι το σέλινο, το μπρόκολο, τα σπαράγγια κι άλλα. Ο ισχυρισμός είναι πως καταναλώνοντας πολλά από τα συγκεκριμένα τρόφιμα προκαλείται ή διευκολύνεται η μείωση βάρους.

Η αλήθεια είναι πως περίπου το ένα δέκατο της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του οργανισμού καθημερινά χρησιμοποιείται για τη πέψη. Τρόφιμα που περιέχουν λίγες θερμίδες απαιτούν ένα σχετικά μεγάλο ποσό ενέργειας για να καταναλωθούν σε σύγκριση με το ποσό θερμίδων που περιέχουν. Δεν υπάρχουν όμως σχετικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα εξαιτίας αυτής της ιδιότητας τους βοηθούν στην απώλεια ή συντήρηση βάρους.

Αντίθετα, υπάρχουν έρευνες που υποδεικνύουν πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους στο πλαίσιο ενός  ισορροπημένου τρόπου διατροφής. Επιπρόσθετα, η αποκλειστική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ή τροφίμων με λίγες θερμίδες γενικότερα, μπορεί να οδηγήσει στη απότομη απώλεια βάρους καθώς και στην ελλιπή πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών καθώς και σε κίνδυνο στην υγεία, οπότε και δεν συστήνεται. Το μυστικό της επιτυχίας για την απώλεια βάρους είναι η σταδιακή μείωση του βάρους μέσω ενός προγράμματος ισορροπημένης διατροφής που περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και συχνής σωματικής άσκησης.

Πηγή: http://ediaitologos.blogspot.com 

Γιάννης Δημακόπουλος MSc RD

 Διαιτολόγος – Διατροφολόγος