Προπόνηση δύναμης στα παιδιά

new12_5249874_s.jpg

Τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ασκήσεις ενδυνάμωσης. Πολλοί γονείς και προπονητές, ωστόσο, αμφισβητούν την ασφάλεια των ασκήσεων με αντιστάσεις για την ανάπτυξη των παιδιών. Οι πιο  πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η προπόνηση δύναμης μπορεί να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης του παιδιού ή όσον αφορά τον αθλητισμό σαν άσκηση ρουτίνας χωρίς να προκαλεί κάποιο τραυματισμό ή προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού. Ωστόσο, ένα πρόγραμμα προπόνησης δύναμης θα πρέπει να καταρτιστεί με τη βοήθεια ενός πεπειραμένου επαγγελματία, λαμβάνοντας υπόψη τις κατάλληλες προφυλάξεις.


Πλεονεκτήματα

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά από την ηλικία των έξι ετών ακόμη μπορούν να ωφεληθούν από την εκτέλεση κατάλληλων ασκήσεων δύναμης. Τα παιδιά κερδίζουν σε δύναμη και συντονισμό με πολύ μικρό κίνδυνο τραυματισμού. Σύμφωνα με το Avery Faigenbaum, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, όταν τα παιδιά είναι συναισθηματικά ώριμη στο να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να τις αποδεχτούν τότε είναι έτοιμα και να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα προπόνησης δύναμης.

Οι ακόλουθες οδηγίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα άσκησης δύναμης σε νεαρά άτομα:

   1. Δώστε στα παιδιά ρεαλιστικούς στόχους.
   2. Διδάξτε τους θετικές συνήθειες του τρόπου ζωής τους.
   3. Δώστε έμφαση στην τεχνική.
   4. Δώστε τους τις κατάλληλες καθοδηγήσεις και το σωστό πρόγραμμα για τις ασκήσεις του άνω και κάτω μέρους του σώματος (π.χ, πιέσεις στήθους και πιέσεις ποδιών).
   5. Δώστε τους τις κατάλληλες καθοδηγήσεις και το σωστό πρόγραμμα για τις μονοαρθρικές και πολυαρθρικές ασκήσεις (κάμψεις δικέφαλων μηριαίων και πιέσεις ώμων).
   6. Αυξήστε  σταδιακά του όγκο και την ένταση της άσκησης, συνήθως 0,5 με 1κιλό.
   7. Το πρόγραμμα άσκησης δύναμης θα πρέπει να εμφανίζει ποικιλία για να υπάρχει πολυμορφία

Κώνστας Επαμεινώνδας

 

M.Sc Φυσικής Αγωγής

www.fitstudio.gr