Έχει το παιδί μου δυσλεξία; 6 αντιπροσωπευτικές ενδείξεις για μια πρώτη διάγνωση!

new12_4153534_blog.jpg
Ο όρος “δυσλεξία” κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή του στη σχολική πραγματικότητα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι γονείς που είτε αγνοούν το φαινόμενο είτε το παραβλέπουν, θεωρώντας το ως μειονέκτημα και αδυναμία του παιδιού τους. Με την εξέλιξη της επιστήμης, όμως, ήρθε ο καιρός να μπουν κάποια πράγματα στη σωστή τους θέση και να αναθεωρήσουμε τις λανθασμένες νοοτροπίες.

 
Καταρχάς, πρέπει να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η δυσλεξία. Γενικά, αναφέρεται ως μια μαθησιακή δυσκολία που συναντάται στη γραφή και στην ανάγνωση. Εκδηλώνεται όταν οι μαθητές δυσκολεύονται να αποκτήσουν γλωσσικές δεξιότητες, ακόμα και αν το νοητικό, συναισθηματικό και αντιληπτικό τους επίπεδο είναι απόλυτα φυσιολογικό! Επομένως, πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν το παιδί μας έχει δυσλεξία;
 
Τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά σε τέτοιες καταστάσεις είναι:
 
1. Το παιδί διαβάζει αργά και κάνει πολλά λάθη.
2. Ο τρόπος που γράφει είναι δυσανάγνωστος, για παράδειγμα δε γράφει σωστά όλα τα γράμματα, δε γράφει πάνω στη γραμμή και έχει την τάση να ενώνει τις λέξεις.
3. Στο γραπτό λόγο παρουσιάζει δυσκολίες όσον αφορά τη συνέχεια του λόγου, ενώ στον προφορικό λόγο δεν έχει κανένα πρόβλημα!
4. Μπερδεύει τις έννοιες δεξιά – αριστερά, αντιλαμβάνεται με δυσκολία την κατεύθυνση και τη σειρά. Έτσι, παρατηρείται πολλές φορές το φαινόμενο το παιδί να χωρίζει τις λέξεις σε μεγάλα διαστήματα, να βάζει κεφαλαία ανάμεσα σε μικρά και να μην τονίζει σωστά.
5. Η προσοχή του διασπάται πολύ εύκολα, συγκεντρώνεται πολύ δύσκολα, κουράζεται συχνά και οι μνημονικές του ικανότητες είναι μειωμένες.
6. Στα μαθηματικά δυσκολεύεται στην αφομοίωση των συμβόλων. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις το παιδί μπερδεύει τον αριθμό ‘’3’’ με το γράμμα ‘’ε’’.
 
Η δυσλεξία δεν είναι αρρώστια! Είναι μια μαθησιακή δυσκολία που παρουσιάζουν πολύ συχνά τα παιδιά και, ιδιαίτερα, τα αγόρια σε αναλογία 4 προς 1. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει αρκετές από τις παραπάνω ενδείξεις τότε, χωρίς να βιαστείτε να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα που μπορεί να βλάψει την ψυχολογία του παιδιού σας, είναι ωφέλιμο να συζητήσετε με το δάσκαλο τις υποψίες σας. Η διάγνωση για το αν ένα παιδί είναι δυσλεκτικό είναι έργο ειδικών επιστημόνων και γίνεται σε ειδικά Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ).
 
Και μην ξεχνάτε ότι από τη στιγμή που η δυσλεξία γίνεται αντιληπτή είναι το πρώτο και το πιο καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπισή της! Άλλωστε ο Αϊνστάιν, ο Λεονάρντο Ντα Βίνσι και ο Τόμας Έντισον που ήταν δυσλεκτικοί, μια χαρά τα κατάφεραν!

Μαυρομανωλάκη Ελίζα

Δασκάλα – Παιδαγωγός