Σφραγίσματα και λεύκανση

new9_4362742_blog.jpg

Έχω πολλά σφραγίσματα στα μπροστινά μου δόντια τα οποία είναι εμφανή και το χαμόγελό μου είναι αρκετά σκούρο. Τι μπορώ να κάνω για να το βελτιώσω;

 

Εάν θέλεις να επέμβεις συντηρητικά, μπορείς να κάνεις λεύκανση με ΚΤΡ laser ή Power bleaching (συνδυασμό KTP laser + home bleaching) αρχικά, ώστε  να  ανοίξει το χρώμα το δοντιών σου και σε δεύτερη φάση, να ανανεώσεις τις εμφράξεις συνθετικής ρητίνης, με νέες, στο καινούργιο σου χρώμα. Αυτή η λύση να ξέρεις, απαιτεί συντήρηση τόσο στην λεύκανση, όσο και στα σφραγίσματα.

 

Εάν θέλεις να είσαι λίγο πιο επεμβατικός, μπορείς να κάνεις bonding. Με αυτή την θεραπεία  «αγριεύεται» η αδαμαντίνη χωρίς αναισθησία και συγκολλείται σε όλη την μπροστινή επιφάνεια συνθετική ρητίνη. Έτσι, αλλάζεις χρώμα και σχήμα σε ένα ραντεβού. Το νέο σου χαμόγελο θα έχει διάρκεια 6-8 χρόνια, με την ανάλογη συντήρηση, ανά 6 μήνες στον οδοντίατρο.

Τέλος, εάν θέλεις να επιλέξεις ότι και οι stars, επιλέγεις είτε τα lumineers πορσελάνης είτε τα veneers πορσελάνης.

Στα lumineers κατασκευάζονται πολύ λεπτές φλοίδες πορσελάνης, όπου τοποθετούνται με συγκόλληση στην μπροστινή τους επιφάνεια. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις ομοιόμορφο  τόξο με ίσια δόντια, ώστε τα  τελικά δόντια να μην φαίνονται «χονδρά». Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι 15-20 χρόνια. Για την κατασκευή τους το τρόχισμα περιορίζεται στο minimum μόνο στον αυχένα των δοντιών και η επέμβαση γίνεται χωρίς αναισθησία.

 Στα veneers πορσελάνης τροχίζεται μόνο η μπροστινή επιφάνεια των δοντιών και κατασκευάζονται στην Ελλάδα από ελβετική πορσελάνη, λεπτές φλοίδες πορσελάνης με έντονες διαφάνειες και απόλυτη φυσικότητα, οι οποίες συγκολλούνται στα δόντια μετά από 3 επισκέψεις. Στα veneers μπορούμε να διορθώσουμε και ελαφριές στρεβλοφυίες δοντιών. Έχουν διάρκεια 15-20 χρόνια και θεωρείται παγκοσμίως η απόλυτη επιλογή.

 

Παναγιώτης Πετρ. Καρποδίνης

 

Χειρουργός Οδοντίατρος