Μπουγιαμπέσα (σούπα ψαρικών)

new3_Bowl of bouillabaisse.jpg

Υλικά

400γρ γαρίδες ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες (κρατάτε τα κεφάλια και τα κελύφη για το ζωμό)
150γρ αστακός καθαρισμένος και κομμένος σε κύβους (κρατάτε το κέλυφος, τις δαγκάνες και το κεφάλι για το ζωμό)
150γρ μύδια χωρίς κέλυφος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κλωναράκια σέλινο
2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 δαφνόφυλλα
1 ½ κουταλιά της σούπας θυμάρι
2 λίτρα νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3-4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
½ ποτήρι λευκό κρασί
3-4 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
¼ φλιτζανιού χυμός λεμονιού
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες και τον αστακό σε ένα τρυπητό που να χωράει μέσα στην κατσαρόλα σας (διαφορετικά τα τυλίγετε με τούλι και τα τοποθετείτε μέσα στην κατσαρόλα). Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σιγοβράζετε τα κελύφη – κεφάλια μαζί με το κρεμμύδι, το 1 κλωναράκι σέλινο, τα καρότα, τα δαφνόφυλλα, τα κλωναράκια θυμαριού (ή 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι) και το νερό για 35 λεπτά (μην σκεπάσετε την κατσαρόλα). Στραγγίζετε, κρατάτε το ζωμό και πετάτε τα κελύφη-κεφάλια. Χρειάζεστε περίπου 6-8 φλιτζάνια ζωμό. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το υπόλοιπο σέλινο, την ντομάτα, το θυμάρι, το κρασί και βράζετε μέχρι να μαλακώσουν  (αλλά όχι να λιώσουν) τα λαχανικά.
Προσθέτετε το ζωμό ανακατεμένο με το ντοματοπολτό και τον μάραθο και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε την πατάτα, τη ζάχαρη, το πιπέρι και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τον αστακό και τις γαρίδες και συνεχίζετε το βράσιμο για 2 λεπτά ακόμη. Τέλος προσθέτετε τα μύδια και αφού πάρουν μία βράση, ρίχνετε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού. Σερβίρετε ζεστή. Συνοδεύετε με φρυγανισμένο ψωμί.

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr