Ήλιος και μελάνωμα

new25_5351321_blog.jpg
Η μείωση του στρώματος του όζοντος έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε σταδιακή αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει μέχρι τη γη και οι βλαβερές συνέπειες της  έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των δερματικών καρκίνων. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως περίπου ένας στους πέντε Έλληνες θα προσβληθεί από κάποιο είδος καρκίνου του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του.

Ο καρκίνος του δέρματος αν διαγνωσθεί έγκαιρα στις περισσότερες περιπτώσεις (όταν πρόκειται για βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυταρικό επιθηλίωμα) θεραπεύεται οριστικά χωρίς κανένα κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς, Αντίθετα, το μελάνωμα, αν και αποτελεί το 5% περίπου των δερματικών καρκίνων, είναι πολύ επιθετική μορφή καρκίνου με κακή πρόγνωση που οδηγεί στο θάνατο. Αναπτύσσεται ή πάνω σε προϋπάρχουσες ελιές (σπίλους) ή σαν μια νέα δερματική βλάβη.

Η έγκαιρη διάγνωση, η ταχεία χειρουργική αφαίρεση και θεραπεία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Υπολογίζεται πως περίπου  8 στους 10 που θα προσβληθούν από μελάνωμα, μπορούν να σωθούν αν η διάγνωση είναι έγκαιρη.

Ένας στους 100 σήμερα κινδυνεύει από αυτήν την επιθετική μορφή  καρκίνου.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα άτομα με ανοιχτό δέρμα, ανοιχτού χρώματος μαλλιά και μάτια και με περισσότερους από 100 «συγγενείς σπίλους»  δηλαδή ελιές που έχουν από την γέννηση τους στο δέρμα τους και όσοι έχουν πάνω από τρεις «διαπλαστικούς σπίλους» δηλαδή ελιές που έχουν ανώμαλο χρώμα, σχήμα και επιφάνεια ή που αλλάζουν γρήγορα, χρώμα, σχήμα, επιφάνεια ή σκουραίνει το χρώμα τους ή ματώνουν.

Ακόμα περισσότερες πιθανότητες έχουν τα άτομα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλά και ιστορικό καρκίνου δέρματος στην οικογένεια τους…

Είναι προτιμότερο να αφαιρούνται «ύποπτες ελιές» που τελικά αποδεικνύονται «αθώες» παρά να παραμείνει κάποια ελιά που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελίχθη σε μελάνωμα!

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ.

Συμβουλές για μικρούς και μεγάλους 

– Αποφύγετε τον ήλιο από τις 11πμ έως τις 4μμ
– Προτιμάτε ανοιχτόχρωμα ή λευκά ρούχα τους καλοκαιρινούς μήνες
– Βάζετε πάντοτε γυαλιά ηλίου – οι υπεριώδεις ακτίνες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και στα μάτια σας
– Εξίσου σημαντικό αξεσουάρ είναι και το καπέλο για την προστασία του προσώπου και του κεφαλιού σας
– Προτιμήστε να κινείστε πάντοτε στη σκιά
– Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας που σας έχει προτείνει δερματολόγος ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σας.
– Απλώστε το αντηλιακό επάνω στο στεγνό δέρμα σας μισή περίπου ώρα πριν εκτεθείτε στον ήλιο
– Ανανεώστε το αντηλιακό σας, ακόμη κι αν είναι αδιάβροχο, κάθε 2 ώρες σε όλα τα ηλιοεκτεθειμένα μέρη του σώματος…
Αντηλιακό πρέπει να βάζουμε πάντοτε – χειμώνα- καλοκαίρι- σε όλα ηλιοκτεθειμένα μέρη του σώματος – ακόμα και μέσα από τζάμι- για προστασία από την φωτογήρανση…

 

Βασίλης Κατσιμπούλας

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος