Η σωματική τιμωρία δημιουργεί επιθετικά παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς

new6_4303343_blog.jpg

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics το Μάιο του 2010 μελέτησε την σχέση που μπορεί να έχει η σωματική τιμωρία των παιδιών από τους γονείς με την συμπεριφορά τους.

 

Εξετάστηκαν 2461 παιδιά στην ηλικία των τριών ετών. Καταγράφηκε κατά πόσο οι γονείς τους χρησιμοποιούσαν μεθόδους σωματικής τιμωρίας στην καθημερινότητα για να «πειθαρχήσουν» τα παιδιά τους και πόσο συχνά. Ακόμα και ήπια σωματική κακοποίηση των παιδιών – απλό χτύπημα στο μάγουλο ή στα οπίσθια του παιδιού σε πάνω από δύο επεισόδια το μήνα – είχαν σημαντικά αρνητική επίδραση στην συμπεριφορά αυτών των παιδιών στην ηλικία των πέντε ετών. Συγκεκριμένα, δύο χρόνια αργότερα εμφάνιζαν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα επιθετικότητας και προβληματικής συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την συμπεριφορά των παιδιών και δε μπορούσαν να αποδοθούν σε καταστάσεις όπως η ψυχολογική κακοποίηση, η παραμέληση, επιθετικότητα των γονιών, το άγχος, η κατάθλιψη των γονιών, η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η σωματική τιμωρία των παιδιών μας απαγορεύεται πλέον και με νόμο από την ελληνική πολιτεία. Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι γονείς συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν ως τρόπο «πειθάρχησης». Τα επιστημονικά δεδομένα αθροίζονται συνεχώς αναδεικνύοντας την καταστροφική επίδραση τέτοιων «πατροπαράδοτων» πρακτικών στον ψυχισμό των παιδιών μας.

CA Taylor et al. Mothers’ Spanking of 3-Year-Old Children and Subsequent Risk of Children’s Aggressive Behavior. Pediatrics 2010 Vol. 125 No. 5;e1057-e1065.

 

Στέλιος Παπαβέντσης

Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC

 www.pediatros-thes.gr