SLIMLipo: Η Λιποαναρρόφηση με laser

new5_4814651_blog.jpg

Η αυξανόμενη ζήτηση τις τελευταίες δεκαετίες για αρμονικότερες αναλογίες στο σώμα κυρίως, αλλά και στο πρόσωπο, έφεραν ως αποτέλεσμα πολλή έρευνα στον τομέα της λιποαναρρόφησης. Με τα χρόνια έχουν ενσωματωθεί πολλές τεχνολογικές εξελίξεις, σε μια προσπάθεια να καταστεί η απομάκρυνση του ανεπιθύμητου λίπους ευκολότερη και λιγότερο επώδυνη. Η τελευταία, και πιο εντυπωσιακή, ονομάζεται SlimLipo. Πρόκειται για την καλύτερη έως τώρα εφαρμογή των laser στην λιποαναρρόφηση και έχει τη έγκριση του FDA των ΗΠΑ.

 

Πώς λειτουργεί το νέο laser λιποαναρρόφησης SlimLipo;

 

Με μια οπτική ίνα laser ο πλαστικός χειρουργός εισχωρεί στην περιοχή της οποίας το λίπος θέλει να αφαιρέσει. Χρησιμοποιώντας δύο μήκη κύματος (924 nm και 975 nm), λιώνει το λίπος. Στη συνέχεια, το ρευστοποιημένο λίπος απομακρύνεται με μια  λεπτή κάνουλα (πολύ λιγότερο επεμβατική από τον κλασικό σωλήνα λιποαναρρόφησης). Το λέιζερ στη συνέχεια, με μήκος κύματος κυρίως των 975 nm συσφίγγει (ενισχύει) το δέρμα γύρω από την περιοχή.

Το “SlimLipo ™ είναι μια επαναστατική τεχνολογία που θα αλλάξει την έννοια της λιποαναρρόφησης στην πλαστική χειρουργική.

 

Ποια είναι κυρίως τα οφέλη, που έχει το άτομο, από τη νέα τεχνική laser λιποαναρρόφησης;


Με τη νέα τεχνική της λιποαναρρόφησης με laser, η επέμβαση και η διαδικασία βελτιώνονται και αλλάζουν σε αρκετούς τομείς. Μπορούμε όμως να προσδιορίσουμε τα κυριότερα οφέλη στα εξής:

·   Το laser διαλύει επιλεκτικά το λίπος, σε αντίθεση με την κλασική λιποαναρρόφηση που είναι λιγότερο επιλεκτική.

·   Το laser κλείνει τα αιμοφόρα αγγεία, άρα έχει λιγότερους μώλωπες (μελανιές)

·   Το laser συσφίγγει (ενισχύει) το δέρμα, άρα έχει λιγότερο χαλαρό δέρμα μετά τη λιποαναρρόφηση.

 

Εξάλλου, λόγω της εξομάλυνσης που δημιουργεί το στοχοποιημένο “λιώσιμο” του λίπους, που είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα του SLIMLipo, καλοί υποψήφιοι για SlimLipo είναι επίσης άτομα που έχουν ήδη υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση κι έχουν ανωμαλίες στο δέρμα.

 
Ποιές είναι οι κυριότερες βελτιώσεις σε σχέση με την κλασική μέθοδο λιποαναρρόφησης;

 

Η Laser λιποαναρρόφηση είναι λιγότερο τραυματική, άρα πλεονεκτεί γιατί έχουμε ταχύτερη αποθεραπεία κι επιστροφή στις δραστηριότητες. Το SlimLipo ™ Laser “λιώνει” το ανεπιθύμητο λίπος αποτελεσματικά και αποδοτικά με επιλεκτική στόχευση του λιπώδους ιστού. Η επιλογή των βελτιστοποιημένων μηκών κύματος και η μοναδική εξέλιξη στο σχεδιασμό παρέχουν άριστα αποτελέσματα με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας. Αυτό έχει ως πλεονεκτήματα για το άτομο:

 

·         ταχύτερη επούλωση,

·         λιγότερους μώλωπες(μελανιές),

·         μειωμένο πόνο,

·         ελάχιστη απώλεια αίματος και ελάχιστο οίδημα,

·         λιγότερο χρόνο αποθεραπείας για τα άτομα που χρειάζεται να επιστρέψουν σύντομα ή την ίδια μέρα στην εργασία τους ή/και σε άλλες δραστηριότητες,

·         ομαλότερο δέρμα με λιγότερες παραμορφώσεις του περιγράμματος

·         σύσφιξη του δέρματος

·         Η οπτική ίνα του laser είναι εξαιρετικά μικρή, άρα έχουμε και πολύ μικρότερες οπές εισόδου, άρα και πολύ μικρότερες, σχεδόν «αόρατες» ουλές

·         Στις μικρότερες περιοχές η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία

 

Ο πλαστικός χειρουργός έχει στα χέρια του ένα εξελιγμένο μηχάνημα laser, με το οποίο μπορεί να βελτιώσει το περίγραμμα του σώματος, ακόμα και σε περιοχές που κανονικά δεν αντιμετωπίζονται με την παραδοσιακή λιποαναρρόφηση, όπως η μικρή έκταση και οι παραμορφώσεις.

Τι είδος αναισθησίας απαιτεί το SlimLipo;


Η θεραπεία με SlimLipo απαιτεί κάποιο είδος αναισθησίας. Ο ιατρός σας θα καθορίσει το επίπεδο που απαιτείται, ανάλογα με την έκταση των περιοχών που θα αντιμετωπισθούν και τις ανάγκες σας, και εάν η  καταστολή είναι αναγκαία, έστω και για να σας βοηθήσει απλά να χαλαρώσετε. Σε ορισμένες  περιπτώσεις χρησιμοποιείται μόνο τοπική αναισθησία και, συχνά, το άτομο μπορεί να επιστρέψει για να επαναλάβει τις ελαφρές εργασίες του και άλλες καθημερινές δραστηριότητες την ίδια ημέρα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπική αναισθησία και ηρεμιστικό. Σε μεγαλύτερης έκτασης laser-λιποαναρρόφηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν η επισκληρίδιος ή και άλλες μορφές βαθύτερης αναισθησίας κατά την οποία το άτομο κοιμάται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή ενώ δεν αισθάνεται κανένα πόνο, έχει ταυτόχρονα και κάποια αίσθηση του περιβάλλοντος. Σημαντικό ρόλο στο είδος της αναισθησίας έχουν η έκταση των περιοχών καθώς και η επιθυμία του ιδίου του ατόμου.

 

Όλα τα μηχανήματα laser-λιποαναρρόφησης είναι ίδια;


Θα πρέπει να γίνει κατανοητή η σημασία του μήκους κύματος του laser που χρησιμοποιείται για την τήξη του λίπους. Οι περισσότερες μηχανές laser-λιποαναρρόφησης στην αγορά, χρησιμοποιούν σήμερα μήκος κύματος 1064nm ή 1320nm. Στην πραγματικότητα το μήκος κύματος που απορροφάται καλύτερα από το λίπος είναι το 920nm.

Το SLIMLIPO είναι το πρώτο που βασίζεται στο 924nm laser και είναι 3 φορές πιο επιλεκτικά απορροφήσιμο από το λίπος από το 1064nm λέιζερ και 2 φορές περισσότερο από το 1320nm -τις άλλες εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες λέιζερ λιποαναρρόφησης. Επίσης, είναι 5 φορές πιο επιλεκτικά απορροφήσιμο από το αίμα. Αυτό σημαίνει ότι η SLIMLIPO laser λιποαναρρόφησης διαλύει το λίπος και εμποδίζει την αιμορραγία.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα άλλο πιο πρωτοποριακό στον τομέα της λιποαναρρόφησης.

 

Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον της κλασικής λιποαναρρόφησης;

 

Μια κλασική μέθοδος, που έχει δείξει επί δεκαετίες τα αξιόπιστα αποτελέσματά της, δε βγαίνει ποτέ σε αχρηστία. Μπορεί όμως να βελτιωθεί. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε την εξέλιξη της κλασικής λιποαναρρόφησης, που είναι η παλμική λιποαναρρόφηση. Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση οι δύο αυτές μέθοδοι, της παλμικής λιποαναρρόφησης και της λιποαναρρόφησης με laser SLIMLipo να συνδυαστούν [http://www.νεαλιποαναρροφηση.gr/laserμεπαλμικη.aspx]. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία σε άτομα όπου υπάρχει μεγάλη επιφάνεια λίπους, που πρέπει να αφαιρεθεί. Οι δύο αυτές νέες μέθοδοι μπορούν να συνδυαστούν προσφέροντας στο ίδιο άτομο, στην ίδια διαδικασία, τα πλεονεκτήματα και των δύο. Κατά αυτό τον τρόπο τα πλεονεκτήματά τους αθροίζονται και πολλαπλασιάζονται.

Σε αρχική φάση, ο ιατρός χρησιμοποιεί τη laser-λιποαναρρόφηση (SlimLipo), [http://www.νεαλιποαναρροφηση.gr/laser.aspx], η οποία λιώνει το λίπος και δημιουργεί αιμόσταση, δηλαδή δεν επιτρέπει στα αγγεία να ματώσουν. Κατόπιν αναρροφά το λιωμένο λίπος με την μέθοδο της παλμικής λιποαναρρόφησης η οποία μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο επέμβασης.

Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων έχει νόημα όταν πρόκειται για μεγάλες επιφάνειες, ενώ σε μικρότερες επιφάνειες η laser λιποαναρρόφηση από μόνη της είναι αρκετή.

Έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε ότι οι δύο μέθοδοι δεν είναι μεταξύ τους ανταγωνιστικές, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προσθέτοντας η καθεμιά τα δικά της πλεονεκτήματα.

 

 

Αθανάσιος Χριστόπουλος

Πλαστικός Χειρουργός

Mέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS)