new5_3364007_blog.jpg

Ώστε αποφασίσατε πως θέλετε να αποκτήσετε σκύλο. Πράγμα που σημαίνει πως έχετε αναλογιστεί και έχετε απαντήσει καταφατικά στις απαιτήσεις που έχει μια τέτοια κίνηση. Είστε αποφασισμένοι και σίγουροι πως μπορείτε να παρέχετε διαρκώς στέγη, τροφή, ιατρική φροντίδα, κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση, βόλτα, άσκηση σωματική και πνευματική σε ένα πλάσμα το όποιο θα σας λατρέψει και θα είναι μαζί σας ίσως για περισσότερα από 10 χρόνια της ζωής σας. Αν ναι, τότε είναι η ώρα να αποφασίσετε τη ράτσα του σκυλού που θα αποκτήσετε. 

Το Ροτβάιλερ κάνει για εσάς?

Το Ροτβάιλερ είναι ένα σκυλί με πολύ ενδιαφέρον και μεγάλες ανταμοιβές, όχι όμως για όλους τους τύπους της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας. Τα αρσενικά αυτής της ράτσας μπορούν να φτάσουν τα 69 εκ. ύψος ως το ακρώμιο με βάρος πάνω από 55 κιλά, άρα με μια τέτοια ράτσα πρέπει να είστε σίγουροι πως ελέγχετε το σκυλί ανά πάσα στιγμή και να εμμένετε στο να χρησιμοποιεί τη δύναμη και το μυαλό του υπέρ σας και όχι εναντίον σας.
Νευρικοί άνθρωποι που ψάχνουν ένα φτηνό είδος συναγερμού, θα είναι καλύτερα να σκεφτούν να τοποθετήσουν κλειδαριές ασφαλείας καθώς ένα ανεκπαίδευτο Ροτβάιλερ μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες ζημιές στο σπίτι σας από ένα διαρρήκτη.
Ο τύπος του ‘σκληρού’ άντρα που ψάχνει παρτενέρ στο να βελτιώσει το ‘κακό’ του ίματζ, θα βρεθεί σύντομα σε μπελάδες αν ενθαρρύνει σε καβγάδες το σκυλί του, το ίδιο άνθρωποι που ψάχνουν για ένα σκυλί που θα το δέσουν στην αυλή τους ώστε να τρομοκρατήσουν τους κακοποιούς καθώς χωρίς αγάπη, εκπαίδευση και φροντίδα στην καλύτερη των περιπτώσεων το σκυλί θα ουρλιάζει δυνατά, στην χειρότερη θα δαγκώσει αδιάκριτα ξένους, φίλους ή το άτομο που το εξαναγκάζει σε ένα τέτοιο μαρτύριο.

Τι τύπος ανθρώπου μπορεί να έχει ένα Ροτβάιλερ?

• Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι έτοιμος να διδάξει στο σκυλί όλα τα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρει.
• Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να κάνει το σκυλί μέρος της οικογενείας, υποκείμενο σε όλους τους κανόνες που υπάρχουν σε αυτήν.
• Πρέπει να έχει την αίσθηση του δίκαιου, την αίσθηση του χιούμορ και την ικανότητα να δείχνει την ευχαρίστηση ή την δυσαρέσκεια του έντονα προς το σκυλί.
• Θα πρέπει να εξασφαλίσει πως όλα τα μέλη της οικογενείας αγαπούν, σέβονται και το θέλουν το σκυλί όσο ο ιδιοκτήτης και ότι είναι προετοιμασμένοι να είναι τόσο σταθεροί και δίκαιοι προς το σκυλί όσο και με ένα μέλος της οικογενείας που είναι στο σπίτι όλη μέρα.
Αν πληρούνται τα παραπάνω το Ροτβάιλερ θα είναι χαρά για όλους. Όταν δεν συμβαίνει τίποτα το Ροτβάιλερ κοιμάται, αλλά όταν ο κίνδυνος παραμονεύει το σκυλί είναι έτοιμο και πρόθυμο να τον αντιμετωπίσει. Όταν θέλετε να παίξετε το Ροτβάιλερ ανυπομονεί να μπει και αυτό στο παιχνίδι. Τα Ροτβάιλερ δεν γαβγίζουν ασυλλόγιστα. Αν σας αρέσουν οι αγάπες και οι αγκαλιές και στο σκληρού Ροτβάιλερ αρέσουν επίσης.
Είναι φόρες που θα σας προκαλέσουν τόσο για παιχνίδια όσο και για χάδια αφού η επαφή με την οικογένεια τους, τους είναι αναγκαία. Φιλικά με τους φίλους σας αλλά όχι και ανεκτικά σε ανθρώπους που θα δείξουν υπερβολική οικειότητα και θα αρχίσουν να τα χαστουκίζουν φιλικά. Δεν είναι εύκολο να πείτε στους φίλους σας να σταματήσουν, αλλά για να έχετε στην ιδιοκτησία σας ένα Ροτβάιλερ θα πρέπει να είστε τόσο έντιμοι και σκληροί όσο και τα ιδία τα σκυλιά. Αυτής η ράτσα περιλαμβάνει σκυλιά-εργάτες και παρότι που δεν σας κάνουν να νιώθετε ως ο καλύτερος εκπαιδευτής του κόσμου, όπως κάποιες ράτσες ποιμενικών, από τη στιγμή που θα εκπαιδευτούν θετικά, διατηρούν την περηφάνια τους και σπάνια συμπεριφέρονται δουλικά αλλά θα υιοθετήσουν τον ρολό του κάλου συντρόφου.

Το Ροτβάιλερ στην κοινωνία

Σε γενικές γραμμές τα Ροτβάιλερ αγαπούν το σπίτι και την οικογένεια και δεν επιθυμούν να φεύγουν.
Παιδιά και Ροτβάιλερ τα πηγαίνουν καλά εφόσον ο ιδιοκτήτης εκπαιδεύσει παιδιά και σκυλί και είναι ένας κάλος διαιτητής.
Αν θέλετε το σκυλί σας να αποδέχεται γάτες και αλλά ζώα θα πρέπει να τα καθιερώσετε στη ζωή του από μικρή ηλικία.
Τα αρσενικά της ράτσας μπορεί να είναι επιθετικά προς αλλά σκυλιά. Κάτι τέτοιο πρέπει να το προλάβετε και να ασχοληθείτε σταθερά με την κοινωνικοποίηση του σκύλου σας.
Είναι απαραίτητο να έχετε δυνατό και σταθερό χαρακτήρα για να επιμείνετε στην τέλεια συμπεριφορά. Μια άτονη προσέγγιση θα αποτύχει να βγάλει προς τα έξω τα καλύτερα στοιχεία του Ροτβάιλερ. Γι’ αυτό θυμηθείτε, το σκυλί είναι αυτό που εσείς το κάνατε. Αν δεν έχετε το χρόνο, την υπομονή να κοινωνικοποιήσετε και να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας, τότε μην αγοράσετε ένα Ροτβάιλερ. Δυστυχώς μερικοί ιδιοκτήτες δεν είναι ικανοί να εκπαιδεύσουν το σκυλί τους. Αυτή η ράτσα δεν κάνει για αδαείς χωρίς αντίληψη, αρνητικούς ανθρώπους. Οι ιδιοκτήτες Ροτβάιλερ πρέπει να είναι ικανοί να αντιδρούν με θετικό τρόπο, να έχουν ξεκάθαρες εκπαιδευτικές μεθόδους, να είναι διασκεδαστικοί, δίκαιοι και σταθεροί..
Αν παρά τα παραπάνω, η απόφαση σας είναι θετική, τότε ελπίζω ότι θα διαλέξετε προσεκτικά το κουτάβι σας, θα το εκθρέψετε πλουσιοπάροχα, θα το εκπαιδεύσετε διεξοδικά και θα το αγαπάτε δυνατά και θα ανταμειφτείτε με τις πιο απολαυστικές εμπειρίες που ένα σκυλί μπορεί να σας δώσει.

Ιστορική αναδρομή

Η προέλευση του Ροτβάιλερ ανάγεται στα Ρωμαϊκά χρόνια. Ο πρόγονος του σημερινού Ροτβάιλερ συνόδευε τις Ρωμαϊκές λεγεώνες. Τα σκληροτράχηλα εκείνα σκυλιά υπερασπιζόντουσαν τα κοπάδια των βοοειδών και τις προμήθειες των Ρωμαίων κατά την επίπονη οδοιπορία καθώς επίσης ρίχνονταν στη μάχη προστατεύοντας τους κυρίους τους. Μικρές αγέλες αυτών των σκύλων αφήνονταν πίσω και στη μικρή πόλη Ρούβλι της σημερινής Γερμανίας έγιναν δημοφιλή ως τοπικά τσοπανόσκυλα. Ο θρύλος λέει πως οι έμποροι μεθούσαν μετά από μια κερδοφόρα επιχειρηματική μέρα αφού πρώτα έδεναν τα σακουλάκια με το χρυσό τους γύρω από το λαιμό των σκυλιών τους…
Το 1907 ιδρύεται η Γερμανική Λέσχη Ροτβάιλερ στη Χαϊδελβέργη η οποία ήταν η πρώτη που οργάνωσε συστηματικές αναπαραγωγές. Το 1910 η ράτσα αναγνωρίστηκε ως ράτσα υπηρεσίας ικανή για αστυνομικά και στρατιωτικά καθήκοντα και από εκείνη τη μέρα η ράτσα αυτή γίνονταν όλο και πιο δυνατή.
Ενδεικτική της δύναμης, υπακοής και ιδιοσυγκρασίας του Ροτβάιλερ είναι η ακόλουθη μαρτυρία ενός ανθρώπου ο όποιος «πιάστηκε» από Ροτβάιλερ κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου σε μια νυχτερινή περιπολία. Ο άνδρας ήταν αδύνατον να διαφύγει και κάρφωσε το σκύλο με ένα μαχαίρι. Παρά την αιμορραγία ο σκύλος δεν άφηνε τον άνδρα παρά μόνο όταν δέχτηκε την εντολή από το χειριστή του. Παρά την τρομακτική εμπειρία ο άνδρας αυτός μετά τη λήξη του πολέμου αγόρασε ο ίδιος ένα Ροτβάιλερ αφού είχε εντυπωσιαστεί από το σκυλί που τον συνέλαβε το όποιο από ένα τρομερό αντίπαλο τη μια στιγμή μεταμορφώθηκε σε ένα ήρεμο εκπαιδευμένο σκυλί την άλλη παρότι τον τραυματισμό του δεν παρέλειψε να υπακούσει τον χειριστή του αυτόματα.
Αναρίθμητες τέτοιες ιστορίες συνέβαλαν στο να διαδοθεί η φήμη του Ροτβάιλερ ως σκύλου φύλακα με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης του.
Ανεξέλεγκτες εκτροφές με στόχο το πρόσκαιρο κέρδος κληρονόμησαν στο Ροτβάιλερ προβλήματα υγείας (δυσπλασία ισχύων) και προβλήματα χαρακτήρα (αυξημένη επιθετικότητα). Είναι στο χέρι όλων μας να εξασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα βρουν τα Ροτβάιλερ τόσο αγνά και υγιή όσο ήταν και στις εποχές που πέρασαν και όχι ‘βελτιωμένα’ με υπερβολική εξέλιξη των πλεονεκτημάτων της ράτσας, αλλά ελεύθερα από επώδυνες κληρονομικές ασθένειες, διαυγή στο μυαλό, διατηρώντας αυτόν τον απαραίτητο εσωτερικό χαρακτήρα της ηρεμίας, του θάρρους και της ικανότητας για δουλειά και όμως να μοιάζουν ακόμα με αληθινά Ροτβάιλερ, δυνατά, γνήσια, υγιή.

Μορφολογία

Βρετανικό πρότυπο Ροτβάιλερ
Γενική εμφάνιση
Πάνω από μεσαίου μεγέθους, γεροδεμένο σκυλί. Με σωστές αναλογίες, συμπαγή και ρωμαλέα φόρμα, που επιτρέπει μεγάλη δύναμη, ευκινησία και αντοχή.
Χαρακτηριστικά
Η εμφάνιση δείχνει τόλμη και θάρρος, αυτοπεποίθηση και αφοβία. Το ήρεμο βλέμμα πρέπει να δείχνει καλή διάθεση.
Ιδιοσυγκρασία
Κάλου χαρακτήρα, όχι νευρικό, επιθετικό ή άγριο. Θαρραλέο, πειθήνιο με φυσικά ένστικτα φύλακα.
Κεφάλι και κρανίο
Κεφάλι μέσου μήκους, κρανίο φαρδύ ανάμεσα στα αφτιά. Μέτωπο με μέτρια καμπύλη όπως το βλέπετε από τα πλάγια. Ινιακό οστό καλά αναπτυγμένο αλλά όχι καταφανές. Μάγουλα με ωραία οστά και μύες, αλλά όχι προεξέχοντα. Το δέρμα στο κεφάλι είναι δεν είναι χαλαρό αν και μπορεί να σχηματίζει ρυτίδα όταν το σκυλί είναι προσεκτικό. Το ρύγχος αρκετά βαθύ με την επάνω γραμμή οριζόντια και μήκος σε αναλογία 2:3 με την απόσταση από ένα καλά καθορισμένο βαθούλωμα. Μύτη καλά αναπτυγμένη με αναλογικά μεγάλα ρουθούνια, πάντα μαύρη.
Μάτια
Μέσου μεγέθους, αμυγδαλωτά με σκούρο καφέ χρώμα, βλέφαρα σφιχτά.
Στόμα
Δυνατά δόντια, πλήρης οδοντοφυΐα με ψαλιδωτό δάγκωμα. Το σαρκώδες μέρος του επάνω χείλους μαύρο και σφιχτό, πέφτει σταδιακά προς τις γωνίες του στόματος, που δεν προεξέχει υπερβολικά.
Αφτιά
Κρεμαστά, μικρά αναλογικά παρά μεγάλα, βαλμένα ψηλά και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, κολλητά στο κεφάλι και κοντά στο λαιμό.
Λαιμός
Κανονικού μήκους, δυνατός, στρογγυλός και πολύ μυώδης. Ελαφρά καμαρωτός
Μπροστινά άκρα
Οι ωμοί βαλμένοι προς τα πίσω, με μεγάλο μήκος και κλίση προς τα κάτω, αγκώνες αρκετά χαμηλά αλλά όχι χαλαροί. Πόδια ίσια, μυώδη και οστεώδη. Υποκνήμια που κλίνουν ελαφρά προς τα εμπρός.
Σωματική
Ευρύχωρο στήθος, πλατύ και βαθύ με ελαστικά πλευρά. Το βάθος της σπάλας πρέπει να είναι στο 50% του ύψους των ώμων. Πλάτη ίσια, δυνατή και όχι πολύ μακριά, ο λόγος του ύψους στο ακρώμιο προς το μήκος του σώματος πρέπει να είναι 9:10, τα λαγόνια κοντά, δυνατά και βαθιά. Τα πλευρά δεν πρέπει να είναι τραβηγμένα προς τα επάνω. Τα καπούλια με ανάλογο μήκος, φαρδιά και με πολύ ελαφριά κλίση.
Πίσω άκρα
Το επάνω μέρος του μηρού φαρδύ, με δυνατούς μύες και όχι πολύ κοντό. Το κάτω μέρος του μηρού με ωραίους δυνατούς μυς. Τα γόνατα με αρκετά καλό λύγισμα. Οι ταρσοί με γωνίωση χωρίς υπερβολή, με μετατάρσια όχι εντελώς κατακόρυφα.
Πέλματα
Δυνατά, στρόγγυλα με δάχτυλα με ωραία καμάρα. Τα πίσω πέλματα κάπως μακρύτερα από τα μπροστινά. Οι πατούσες βαριές, τα νύχια κοντά σκούρα και δυνατά. Να έχουν αφαιρεθεί τα πίσω ψευτοδάχτυλα.
Ουρά
Συνήθως κόβεται στην πρώτη άρθρωση. Δυνατή και βαλμένη ψηλά.
Τρίχωμα
Διπλό επάνω τρίχωμα μέσου μήκους, τραχύ και επίπεδο. Υποτρίχωμα βασικά στο λαιμό και μηρούς.
Χρώμα
Μαύρο με ευδιάκριτα σημάδια χρώματος καφέ μέχρι μαονένιο: μια κηλίδα πάνω από κάθε μάτι, στα μαγούλα σαν λωρίδα γύρω από κάθε πλευρά του ρύγχους, στο λαιμό, δυο σαφή τρίγωνα σε κάθε πλευρά του στέρνου, στα μπροστινά πόδια από τους καρπούς μέχρι τα δάχτυλα, στο μεσαίο μέρος των πίσω ποδιών από των ταρσό μέχρι τα δάχτυλα. Κάτω από την ουρά.
Μέγεθος
Αρσενικά: 63-69 εκ στο ακρώμιο, Θηλυκά: 58-63.

Γιάννης Αραχωβίτης

Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων

 Μέλος του APDT & full member of PDTE

 

www.StarDogs.gr