Κριτσίνια νηστίσιμα: γιατί τα σπιτικά είναι πάντοτε καλύτερα…

new5_4656330_blog.jpg

Υλικά

 

700 γρ. αλεύρι σκληρό

3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

3 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

400 ml χλιαρό νερό

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

επιπλέον ελαιόλαδο για επάλειψη

σουσάμι, παπαρουνόσπορος

 

Εκτέλεση

 

Λαδώστε ελαφρά 3-4 φύλλα ψησίματος. Τοποθετήστε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και την μαγιά στο μπολ του μίξερ και χρησιμοποιώντας τον γάντζο (το εξάρτημα για την παρασκευή ζύμης) στην μικρότερη ταχύτητα. Αναμιγνύετε σταδιακά το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.

Ζυμώστε για 1 λεπτό στη χαμηλότερη ταχύτητα και άλλα 5 λεπτά σε λίγο πιο γρήγορη ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να είναι ομοιογενής και ελαστική. Λαδώστε το επάνω μέρος της ζύμης και καλύψτε το μπολ με μια λαδωμένη διαφανή μεμβράνη. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Χρησιμοποιώντας και πάλι τον γάντζο στη χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό περίπου ζυμώνετε και πάλι τη ζύμη ώστε να πέσει. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνετε «μπαστουνάκια» μήκους περίπου 20 εκ (όσο περίπου το μήκος ενός μαχαιριού). Πατάτε τα «μπαστουνάκια» σας μέχρι να έχετε ορθογώνια κομμάτια ζύμης με πλάτος περίπου μιας παλάμης.

Κόβετε το κάθε ορθογώνιο κομμάτι σε 10 λωρίδες (άρα η κάθε λωρίδα σας θα χει ύψος σχεδόν μια παλάμη). Πλάθετε και τεντώνετε απαλά κάθε λωρίδα μέχρι να φτάσει τα 20-25 εκ. μήκος.

Τα περνάτε με ένα πινέλο ελαιόλαδο και τα κυλάτε ή τα ραντίζετε μέσα σε σουσάμι και παπαρουνόσπορο (προαιρετικά).

Τα τοποθετείτε με κενό ανάμεσά τους σε χαρτί ψησίματος, τα καλύπτετε με λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και τα αφήνετε περίπου 15 λεπτά να φουσκώσουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200C. Ψήνετε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα καταναλώσετε.

 

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr