10 Πρακτικές συμβουλές για καλύτερη διατροφή σε περίοδο νηστείας

new6_6173692a_blog.jpg

Η περίοδος της νηστείας είναι σημαντική από θρησκευτικής άποψης. Θα πρέπει τα άτομα που νηστεύουν να προσέχουν ιδιαίτερα τους συνδυασμούς αλλά και την ισορροπία των τροφών τους ώστε να διατρέφονται υγιεινά και χωρία ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Παρακάτω παρουσιάζονται 10 ενδεικτικές απλές συμβουλές για την περίοδο της νηστείας:

1. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε 3 έως 5 γεύματα την ημέρα. Βοηθά στον κορεσμό και στην ρύθμιση της πείνας ανάμεσα στα γεύματα και ρυθμίζεται καλύτερα η πρόσληψη των θερμίδων, αφού εισάγονται οι τροφές στο σώμα με ισορροπημένο τρόπο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

2. Τρώτε φρούτα και λαχανικά. Προσφέρουν βιταμίνες, και μεταλλικά στοιχεία.

3. Μαγειρέψτε τα όσπρια μαζί με το ρύζι (Π.χ. φακόρυζο, φασουλόρυζο), ώστε να έχετε μια πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνη για τις ημέρες της νηστείας.

4. Καταναλώστε λαδερά όπως π.χ. φασολάκια, μπάμιες κλπ. για να σας προσφέρουν γεύση, φυτικές ίνες αλλά και πολύτιμες βιταμίνες

5. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό γενικότερα αλλά και στην διάρκεια της νηστείας. Συνήθως σε τέτοιες περιόδους, καταναλώνονται πολλές φυτικές ίνες οι οποίες δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σωστά εάν δεν προσφέρεται και αρκετό νερό καθημερινά.

6. Μην ξεχνάτε να αθλείστε! Η περίοδος της νηστείας πολλές φορές είναι δύσκολη γιατί μπορεί να παρατηρηθεί και πρόσληψη βάρους λόγω των αποκλεισμών πολλών τροφών (π.χ. κρέας/ κοτόπουλο κλπ.) που προσφέρουν ισορροπία σε ένα πιάτο όταν καταναλώνονται μαζί με τους υδατάνθρακες (μακαρόνια/ ρύζι κλπ.) και λόγω της κατανάλωσης νηστίσιμων γλυκών.

7. Προσέξτε τις ποσότητες που καταναλώνετε καθώς πολλές φορές λόγω πείνας μπορεί να τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε.

8. Εάν αποφασίσετε να κάνετε νηστεία για 40 ημέρες καλό θα ήταν να προσέξετε την ισορροπία των γευμάτων και να απευθυνθείτε σε κάποιον διατροφολόγο-διαιτολόγο για να σας σχεδιάσει τα εβδομαδιαία διαιτολόγια ανάλογα με τις ανάγκες σας, ειδικότερα εάν π.χ. έχετε χαμηλό σίδηρο. Μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε κάποια τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των συστατικών που δεν προσλαμβάνεται από την απουσία κρέατος και ψαριού.

9. Προσοχή στην κατανάλωση ξηρών καρπών. Περιέχουν μεν πολύ καλά θρεπτικά συστατικά ιδιαίτερα εάν είναι ανάλατοι και άψητοι, αλλά πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένη ποσότητα γιατί μπορεί να «ξεφύγουν» οι θερμίδες καθημερινά.

10. Προσπαθήστε να καταναλώσετε το πασχαλινό γεύμα με σύνεση. Μην ξεχνάτε ότι μετά από περιόδους νηστείας, ιδιαίτερα εάν είναι 40 ημερών, είναι πολύ δύσκολο για το στομάχι αλλά και για τον ίδιο τον οργανισμό να καταναλώσει ξαφνικά 1 πιάτο μαγειρίτσα και την επόμενη ημέρα αρνί! Συνεπώς, καλό θα ήταν, ειδικά εάν είστε άτομα με παθολογικές καταστάσεις, να εισάγετε σταδιακά τις ποσότητες των τροφών που έλλειπαν και με σύνεση, ρωτώντας και τον διαιτολόγο σας για να σας δώσει πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους!

Παυλίδου Χριστιάνα

Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος