Το κλειδί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας το κρατούν οι φίλοι

new5_5126974_blog.jpg

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Ιουλίου του περιοδικού New England Journal of Medicine διαπιστώθηκε ότι οι παρέες επηρεάζουν και σχετίζονται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα οι παρατηρήσεις έγιναν σε 12.000 συμμετέχοντες από τη μεγάλη μελέτη Framingham Heart Study που κυρίαρχα εξετάζει παραμέτρους που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε στην αρχή της μελέτης να δηλώσουν και τους φίλους τους που επίσης παρακολουθήθηκαν για περισσότερες από 3 δεκαετίες.


Βρέθηκε λοιπόν ότι οι πιθανότητες να γίνει κάποιος παχύσαρκος είναι 57% μεγαλύτερες αν έχει φίλο που στο ίδιο διάστημα έγινε παχύσαρκος. Επίσης αν ο αδερφός έγινε παχύσαρκος οι πιθανότητες να γίνει και ο άλλος αδερφός αυξάνονται κατά 40%, ενώ στο γάμο αν γίνει το ένα μέλος δύσκολα γλιτώνει και το άλλο καθώς οι πιθανότητες αυξάνονται κατά 37%. Ο καθηγητής Dr. Nicholas A Christakis εξηγεί ωστόσο πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η πιθανότητα πως το περιβάλλον που εξελίσσονται οι φίλοι να έχει γίνει περισσότερο “τοξικό” ευνοώντας την εμφάνιση της παχυσαρκίας και να μην ευθύνονται εξ’ ολοκλήρου οι διαπροσωπικές σχέσεις.

 

Πηγή: www.nutrimed.gr

 

Επιστημονική Ομάδα nutrimed