Ταραμοσαλάτα

new4_taramosalata.jpg

Η ταραμοσαλάτα είναι ένα κρεμώδες πολτοποιημένο μείγμα, με βασικό συστατικό τον ταραμά (κόκκοι ψαριού – αυγά, κυρίως κυπρίνου ή μπακαλιάρου αλλά και άλλων ψαριών). Στο εμπόριο βρίσκουμε τον λευκό και τον ροδόχρους ταραμά. Ο πρώτος είναι ο γνήσιος ταραμάς, υψηλότερης ποιότητας με ανοιχτό προς λευκό χρώμα ενώ ο ροδόχρους ή ροζ ταραμάς έχει βαθύ ρόδινο χρώμα, αποτέλεσμα προσθήκης χρωστικών ουσιών. Η κατεργασία αυτή είναι που υποβαθμίζει σε κάποιο βαθμό την ποιότητά του. Προφανώς το χρώμα της ταραμοσαλάτας (λευκό ή ροζ) εξαρτάται από τον ταραμά που χρησιμοποιείται. Ως γνωστό, η ροδόχρους ταραμοσαλάτα είναι αυτή που ευρέως καταναλώνεται.

Υπάρχουν δύο παραδοσιακές συνταγές για την παρασκευή ταραμοσαλάτας. Τα υλικά είναι: ταραμάς, ελαιόλαδο ή κάποιο σπορέλαιο, λεμόνι, λίγο κρεμμύδι και ξερό ψωμί ή πατάτα.

Η προσθήκη ελαιολάδου προσδίδει τα πολύτιμα για το καρδιαγγειακό μας σύστημα, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενώ τα σπορέλαια παρέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, ω-6 λιπαρά. Η πατάτα, κάνει το μείγμα περισσότερο κρεμώδες, χωρίς να διαφοροποιεί την περιεκτικότητα της σαλάτας σε υδατάνθρακες. Οι πιστοί της ελληνικής παράδοσης επιμένουν στην παρασκευή της ταραμοσαλάτας με ψωμί.

Η κατανάλωση της ταραμοσαλάτας, χαρακτηρίζεται από εποχικότητα και αποτελεί μαζί με τις ελιές και το χαλβά το πιο βασικό έδεσμα της σαρακοστής αλλά και των άλλων καθιερωμένων θρησκευτικών νηστειών.

Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε νάτριο, συστήνεται η με μέτρο κατανάλωσή του από άτομα που η δίαιτά τους απαιτεί ήπια πρόσληψη νατρίου (π.χ υπερτασικοί και ασθενείς με νεφρικές νόσους).

Διαιτητική Πινακίδα        Ταραμοσαλάτα
Ενέργεια                        536 kcal/2242,6 kjoule
Πρωτεΐνες                      2,5 γρ.
Λιπαρά                           56 γρ.
Υδατάνθρακες                5,3 γρ.

 

Η σύνθεση αυτή δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα αν η ταραμοσαλάτα περιέχει πατάτα ή ψωμί, και τα δύο υλικά περιέχουν παρόμοια ποσότητα αμύλου.
Ο μόνος τρόπος να μειωθεί η ενεργειακή απόδοση της ταραμοσαλάτας είναι να χρησιμοποιηθεί λιγότερο λάδι (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο) κατά την παρασκευή της.

 

Πηγή: www.dietima.eu