Ποιά η σχέση κατανάλωσης πρωινού και του σωματικού βάρος;

new5_5227292_blog.jpg

Η κατανάλωση πρωινού συνεισφέρει σημαντικά στην επάρκεια του καθημερινού διαιτολογίου. Στις Η.Π.Α., τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό εμφανίζουν συνολικά υψηλότερη ποιότητα στην διατροφή τους, ενώ οι προσλήψεις μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών, καθώς και φυτικών ινών, αυτών των ατόμων προσεγγίζουν τις νεότερες διαιτητικές συστάσεις. Σε πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας από τον Rampersaud και τους συνεργάτες του (2005) στο περιοδικό του Αμερικανικού Διαιτολογικού Συλλόγου, γίνεται εμφανές πως η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με ευεργετικά αποτελέσματα στην διατροφή και την υγεία του πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να διακρίνουμε την απλή προώθηση της κατανάλωσης πρωινού, από την πρόσληψη ενός πρωινού γεύματος που θα προάγει την υγεία. Το πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει μία ποικιλία υγιεινών τροφίμων με υψηλή θρεπτική πυκνότητα.

Στην Ελλάδα, σε πρόσφατη έρευνα του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας), στην οποία μελετήθηκε μεταξύ άλλων παραγόντων και η διατροφική συμπεριφορά 3807 παιδιών 11-15 ετών, βρέθηκε ότι μόνο το 51,4% των αγοριών και το 39,1% των κοριτσιών παίρνουν πρωινό πριν φύγουν για το σχολείο. Αντίθετα, το Σαββατοκύριακο τα ποσοστά αυτά αυξάνονται σε 74,4% και 71% αντίστοιχα για αγόρια και κορίτσια. Το πρωινό γεύμα είναι γενικά το λιγότερο διαδεδομένο γεύμα σε αυτές τις ηλικίες και δυστυχώς όσο αυξάνεται η ηλικία των παιδιών μειώνεται η λήψη πρωινού γεύματος.

Στις Η.Π.Α. πρόσφατη έρευνα σε εθνικό επίπεδο κατέδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα από την ομάδα του ψωμιού και δημητριακών στο πρωινό τους, συμπεριλαμβανομένων και έτοιμων παρασκευασμάτων όπως τα μπισκότα και τα δημητριακά πρωινού, έχουν σημαντικά χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, σε σχέση με όσους παραλείπουν το πρωινό ή με τα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα από την ομάδα του κρέατος, τα οποία είναι υψηλά σε λιπαρά και χοληστερόλη. Συνεπώς, δεν είναι μόνο η κατανάλωση πρωινού που βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά και τα τρόφιμα που το αποτελούν, με σημαντικά καλύτερη συνεισφορά των υδατανθρακούχων τροφίμων.

Νεότερη μελέτη επιβεβαιώνει τα προαναφερόμενα σε 4218 ενήλικες στις Η.Π.Α., με αποτέλεσμα να γίνεται σαφές πλέον ότι όταν αναφερόμαστε στην σχέση κατανάλωσης πρωινού με το σωματικό βάρος θα πρέπει πάντοτε να συνυπολογίζουμε τον τύπο του πρωινού. Η κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων σε συνάρτηση με την επιθυμητή αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών στην οποία συνεισφέρει, οδηγεί στην πρόληψη της παχυσαρκίας, κυρίως στις γυναίκες. Σαφώς και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η διαφορά στην επίδραση της κατανάλωσης υδατανθράκων στα δύο φύλα, όπως και η επίδραση της κατανάλωσης πρωινού πλούσιου σε υδατάνθρακες τόσο σε βιοχημικές παραμέτρους όσο και σε συμπεριφορές υγείας, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες παρουσιάζουν χαμηλότερο επιπολασμό υπερβάλλοντος βάρους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι ενώ πολλοί παχύσαρκοι παραλείπουν το πρωινό διότι θεωρούν ότι θα τους προσθέσει επιπλέον ενέργεια (θερμίδες), όπως αποδεικνύεται σε άτομα που έχουν επιτύχει στην προσπάθεια απώλειας του βάρους τους, η κατανάλωση πρωινού δεν σχετίζεται με επιπλέον πρόσληψη ενέργειας, αντίθετα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο θετικών αλλαγών του τρόπου ζωής, ο οποίος σχετίζεται και με περισσότερη φυσική δραστηριότητα, πιθανόν λόγω της μεγαλύτερης ενεργητικότητας που προσφέρει η κατανάλωση πρωινού.

Επιπλέον, στοιχεία από 4000 άτομα στις Η.Π.Α., που κατάφεραν να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια καταδεικνύουν έξι σημαντικά σημεία, τα οποία είναι χρήσιμα στην μακρόχρονη συντήρηση του υγιούς σωματικού βάρους:

1.      Υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας

2.      Διαιτολόγιο χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά

3.      Κατανάλωση πρωινού

4.      Τακτική αυτο-παρακολούθηση του σωματικού βάρους

5.      Διατήρηση ενός σταθερού διατροφικού προγράμματος με συχνά γεύματα και παρεμβολή μικρογευμάτων για αντιμετώπιση της πείνας, εφόσον το αίσθημα της πείνας αποτελεί βασικό παράγοντα υπότροπης και επαναπρόσληψης βάρους και

6.      Αποτροπή υποτροπής και επαναπρόσληψης βάρους «εν τη γενέσει» της.

 

Πηγή: www.nutrimed.gr

 

Ρίσβας Γρηγόρης PhD

 

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος