Η PepsiCo ολοκλήρωσε τις εξαγορές εμφιαλωτών της

1η Μαρτίου 2010 – Η PepsiCo (NYSE:PEP) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς δύο από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές της, της The Pepsi Bottling Group Inc. και της PepsiAmericas, Inc. Η εξαγορά αυτή αποτελεί μία κίνηση στρατηγικής σημασίας και ανέρχεται στο ύψος των 7.8 δις δολαρίων.
Με την ολοκλήρωση αυτών των συγχωνεύσεων, η PepsiCo αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη επιχείρηση τροφίμων και ποτών στη Β. Αμερική και τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, με ετήσια έσοδα σχεδόν 60 δις δολ., απασχολεί περίπου 285.000 εργαζομένους, ενώ ηγείται και της αγοράς των σνακs.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος και CEO της εταιρίας, Indra Nooyi, «σήμερα σηματοδοτείται η Πρώτη Ημέρα της νέας PepsiCo. Φέρνοντας μαζί τις τρεις μεγάλες αυτές εταιρίες, μπορούμε να δημιουργήσουμε το πλέον γρήγορο, ευέλικτο και αποδοτικό σύστημα στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ενώ θα αυξηθούν οι δυνατότητες ολόκληρης της επιχείρησης – για μας είναι η Δύναμη του Ενός – προκειμένου να εξασφαλίσουμε υγιή ανάπτυξη. Με αυτή την επένδυση δημιουργούνται μια σειρά νέων ευκαιριών ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη Β. Αμερική, όπου σημειώνεται και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας, ενώ μας δίνει και την προοπτική σημαντικής περαιτέρω προόδου. Μόνο στις ΗΠΑ απασχολούμε περίπου 115.000 εργαζομένους και έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή τη ζωτικής σημασίας αγορά».
Η PepsiCo επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της, σύμφωνα με τις οποίες αναμένει να επιτύχει 11% – 13% συνεχή αύξηση του κέρδους ανά μετοχή το 2010, ενώ αναμένεται να επιτύχει χαμηλό διψήφιο ποσοστό κέρδους ανά μετοχή το 2011 και το 2012. 
Σύμφωνα με την Indra Nooyi: «Έχουμε αφιερώσει τους τελευταίους 10 μήνες στο λεπτομερή σχεδιασμό της συγχώνευσης των εταιριών μας και μόλις σήμερα είμαστε απόλυτα σε θέση να παρουσιάσουμε τη νέα μας επιχείρηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε μια εξαιρετικά δυνατή και έμπειρη ομάδα διοίκησης, έτοιμη να προσφέρει».


ΙΣΧΥΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Με τις δύο τελευταίες συγχωνεύσεις, η PepsiCo θα αποκτήσει ένα μοναδικό σύνολο στρατηγικών πλεονεκτημάτων, το οποίο θα αποδώσει τα μέγιστα στη Β. Αμερική και την Ευρώπη, όπου δραστηριοποιούνται οι εμφιαλωτές:
• Η PepsiCo είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στα αλμυρά σνακς, τα οποία μπορούν να συνοδευτούν με αντίστοιχα ποτά στην αγορά. Αυτοί οι συνδυασμοί θα επιτρέψουν στην PepsiCo να παρέχει μοναδικές ευκαιρίες στους πελάτες λιανικής και χονδρικής στον κλάδο τροφίμων και ποτών.
• Το 80% της παραγωγής των πωλήσεων και των διανομών στη Β. Αμερική, θα συγκεντρωθεί κάτω από μια εταιρία, δίνοντας μεγαλύτερη λειτουργική απόδοση και ταχύτητα προς στην αγορά.
• Η συγχώνευση τριών επιχειρήσεων σε μια επιφέρει σημαντικές περικοπές κόστους. 
• Η εταιρία στο κομματι της εμφιάλωσης μπορεί να αξιοποιησει περαιτέρω και σε μεγάλη κλίμακα και την εμπειρία της από τα προϊόντα της Frito-Lay, Quaker, Tropicana and Gatorade.
• Θα ενισχύσει τα μεγέθη της μέσω κοινών προωθητικών ενεργειών, σχετικά με τις συμπεριφορές των καταναλωτών και τα προγράμματα που απευθύνονται στη σταθερή ζήτηση για προϊόντα υψηλής αξίας.  
• Στην Ευρώπη και το Μεξικό θα αποκτήσει ολοκληρωμένα λειτουργικά συστήματα, με τη δυνατότητα να εφαρμόσουν και να εκτελέσουν σε συντομότερους χρόνους τα προγράμματα των τοπικών αγορών. Η νέα δομή της εταιρίας θα είναι σε πλεονεκτική θέση, ώστε να αξιοποιήσει τη ξεκάθαρη ευκαιρία ανάπτυξης στο δυναμικό τομέα των μη ανθρακούχων ποτών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΙΕΣ
Οι συναλλαγές αναμένεται να δημιουργήσουν συνέργιες ύψους περίπου 125 – 150 εκατ. δολ. προ φόρων το 2010 και περίπου 400 εκατ. δολ. ετησίως, μετά την πλήρη συγχώνευση έως το 2012. Οι αρχικές συνέργιες οφείλονται κυρίως στις μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος, αλλά στα επόμενα έτη θα οφείλονται στην εξισορρόπηση του μειωμένου κόστους και των νέων ευκαιριών για κέρδη. 
Η επιχείρηση επιβεβαίωσε ότι μερικές από τις συνέργιες θα επενδυθούν εκ νέου στις αναδυόμενες αγορές, την έρευνα και ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο και στις νέες λειτουργικές δυνατότητες.
ΕΜΠΕΙΡΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ύστερα από περισσότερο από 10 μήνες προγραμματισμού με την The Pepsi Bottling Group και την PepsiAmericas για τη συγχώνευση των τριών επιχειρήσεων και ενισχύοντας την εμπειρία που αποκτήθηκε από την εξαγορά του Quaker, η PepsiCo έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική Ομάδα Διοίκησης για τη νέα επιχείρηση.
Εν όψει της συγχώνευσης, η PepsiCo Americas Beverages (PAB) έχει αναδιοργανωθεί, για να εξασφαλίσει την αξιοπιστία της και το γρήγορο λειτουργικό της σύστημα. Η PepsiCo Americas Beverages, η οποία καλύπτει τη δραστηριότητα της PepsiCo σε όλη την Αμερική, θα αποτελείται από δύο επιχειρησιακές μονάδες.
Ο Εric J. Foss θα ηγείται των νέων λειτουργιών της Pepsi Beverages Company (PBC) και ο Massimo F. d’Amore θα εξακολουθήσει να διευθύνει ως CEO της PepsiCo Beverages Americas (PBA), τις Gatorade, Tropicana και Latin America Beverages. Επίσης, ο Massimo F. d’Amore θα παραμείνει ο υπεύθυνος marketing και franchise management της PepsiCo Americas Beverages.
Οι λειτουργίες των The Pepsi Bottling Group και PepsiAmericas στην Ευρώπη θα ενσωματωθούν στην PepsiCo Europe, υπό τον CEO Zein Abdalla.
Η The Pepsi Bottling Group και η PepsiAmericas διέκοψαν τη διαπραγμάτευση των κοινών τους μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στο κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου και έχουν τεθεί εκτός λίστας.
H PepsiCo διαθέτει παγκοσμίως το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο επιτυχημένων προιόντων σε ποτά και φαγητά, συμπεριλαμβανομένων 10 διαφορετικών γραμμών παραγωγής, η καθεμία από τις οποίες παράγει περισσότερο από 1 δις δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις λιανικής.  Οι κύριες επιχειρήσεις μας – Frito Lay, Quaker, Pepsi-Cola, Tropicana και Gatorade – παράγουν εκατοντάδες άλλα θρεπτικά, απολαυστικά τρόφιμα και ποτά που προσφέρουν ευχαρίστηση στους καταναλωτές μας σε πάνω από 200 χώρες.  Με ετήσια έσοδα περίπου 60 δις δολαρίων, οι άνθρωποι της PepsiCo ενώνονται από τη μοναδική δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη, την οποία ονομάζουμε Ανάπτυξη/Επιδόσεις με Σκοπό.  Με τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε μία ευρεία γκάμα επιλογών για υγιή, βολική και απολαυστική τροφή, με τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και με τη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, η PepsiCo εξισορροπεί ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα με την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες ανά την υφήλιο.  Ως αναγνώριση για τις συνεχείς προσπάθειές της στον τομέα της βιωσιμότητας, η PepsiCo αναφέρεται για τρίτη φορά στον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones (the Dow Jones Sustainability World Index) και για τέταρτη φορά στον Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones για τη Β. Αμερική (the Dow Jones Sustainability N. America Index) το 2009.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.pepsico.com