Απαγορεύεται η ζάχαρη σε δίαιτες αδυνατίσματος;

new5_3313761_blog.jpg

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να απαγορεύονται σε μία δίαιτα αδυνατίσματος. Τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να είναι σωστά προσαρμοσμένα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Εξάλλου, μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη έχει περίπου 20 θερμίδες.

Το 1986 μία ανασκόπηση βιβλιογραφίας σχετικά με την ασφάλεια των σακχάρων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκτός από τη συμβολή των σακχάρων στην τερηδόνα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα σάκχαρα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Επιπλέον, το 2004 ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων στην επίσημη θέση του σχετικά με τις γλυκαντικές ουσίες αναφέρει ότι οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια μια σειρά θερμιδογόνων γλυκαντικών (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.α.), όταν καταναλώνονται στα πλαίσια ενός διαιτολογίου που ακολουθεί τις γενικές διατροφικές οδηγίες του Συλλόγου.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής των Η.Π.Α. επισημαίνει ότι η πρόσληψη υδατανθράκων για παιδιά και ενήλικες πρέπει να είναι τουλάχιστον 130 γραμμάρια ημερησίως, βάση των μέσων ελάχιστων αναγκών του εγκεφάλου σε γλυκόζη. Οι Διαιτητικές Συστάσεις Αναφοράς (Dietary Reference Intakes- DRI) για τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα συστήνουν ότι η πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων δεν πρέπει να ξεπερνά το 25% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας, ώστε να μην καταλαμβάνουν τη θέση άλλων θρεπτικών συστατικών στο διαιτολόγιο.

Όταν οι βασικές διατροφικές ανάγκες καλύπτονται από τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, οι επιλογές του κάθε ανθρώπου μπορούν να κατευθύνονται από τις προσωπικές του προτιμήσεις, ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές του ανάγκες. Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τρόφιμα και ποτά με πρόσθετα γλυκαντικά, με ή χωρίς θερμίδες, ανάλογα με τις συνολικές ημερήσιες ενεργειακές (θερμιδικές) τους ανάγκες.

Πηγή: www.nutrimed.gr

 

Ρίσβας Γρηγόρης PhD

 

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος