Αναιμία: αίτια και αντιμετώπιση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

new5_Pregnant belly uid 1285085.jpg

Σαν αναιμία χαρακτηρίζουμε την έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. H αναιμία κατά την εγκυμοσύνη πρόκειται αρχικά για μία «φυσιολογική» κατάσταση η οποία εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης, οπότε και αυξάνονται οι ανάγκες του εμβρύου σε θρεπτικά συστατικά.

Οι βασικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή της είναι τόσο η αύξηση του όγκου του πλάσματος της κυοφορούσας, με αποτέλεσμα να «αραιώνει» η περιεκτικότητα του αίματος σε ερυθρά αιμοσφαίρια, όσο και η ταυτόχρονα αυξημένη ανάγκη του οργανισμού σε συστατικά τα οποία σχετίζονται με την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ, που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες ανάγκες του εμβρύου.

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί ιδιαίτερα συχνή αιτία εμφάνισης αναιμίας κατά την εγκυμοσύνη, καθώς, όπως προαναφέραμε, οι ανάγκες του εμβρύου σε σίδηρο είναι αυξημένες, ενώ συχνά παρατηρείται και ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη σιδήρου της εγκύου. Είναι σημαντικό λοιπόν η πρόσληψη του σιδήρου να είναι επαρκής για να καλύπτονται τόσο οι ανάγκες του εμβρύου όσο και της μητέρας.

Η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων σιδήρου μέσω της διατροφής επιτυγχάνεται μέσω της επιλογής τροφίμων τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ενώ θα πρέπει ο σίδηρος αυτός να είναι καλά απορροφήσιμος από τον οργανισμό. Ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος περιέχεται στα ζωικά τρόφιμα (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι) απορροφάται σε ιδιαίτερα καλό βαθμό από το σώμα, ενώ αντιθέτως, ο σίδηρος που υπάρχει σε φυτικές πηγές (μη αιμικός σίδηρος) όπως είναι για παράδειγμα εκείνος που συναντούμε στα λαχανικά και τα όσπρια δεν είναι εξίσου βιοδιαθέσιμος, λόγω της παρουσίας συστατικών τα οποία αναστέλλουν την απορρόφησή του. Ωστόσο, εάν οι φυτικές τροφές συνδυαστούν με την πρόσληψη βιταμίνης C, η οποία βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα εσπεριδοειδή, μπορεί να βελτιωθεί η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Θα πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι, λόγω αυξημένων απαιτήσεων μητέρας και εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο και τον διατροφολόγο της σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος και σιδήρου, η οποία συνήθως ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγή: www.nutrimed.gr

Καλλιανιώτη Κωσταλένια MSc

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος