Οδηγίες Πρόληψης για τη Νέα Γρίπη

new4_5330493_blog.jpg

Τα συμπτώματα της νέας γρίπης μιμούνται εκείνα της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, μυαλγίες, πονοκέφαλο, ρίγος και κόπωση. Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών έχει εμφανίσει επίσης διάρροια και εμετούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν έως και 7 μέρες μετά την είσοδο του ιού στον οργανισμό. Η διάδοση του νέου αυτού ιού είναι παρόμοια με τον τρόπο διάδοσης της εποχικής γρίπης: διαδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του βήχα ή φταρνίσματος από άτομα με γρίπη. Υπάρχει περίπτωση επίσης ένα άτομο να μολυνθεί αν ακουμπήσει μια επιφάνεια μολυσμένη με τον ιό της γρίπης και στη συνέχεια βάλει το χέρι του στα μάτια, το στόμα ή τη μύτη. Συνεπώς είναι απαραίτητο να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής:
• Πλένετε τα χέρια σας σωστά και τακτικά. Η χρήση απολυμαντικού υγρού με βάση την αλκοόλη είναι εξίσου αποτελεσματική όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα.
• Αποφύγετε να ακουμπάτε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας με μη καθαρά χέρια.
• Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε, και πλύνετε να χέρια σας αμέσως μετά.
Η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής ίσως να μην είναι πάντοτε αρκετή. Ρεαλιστικά, η απευθείας ή έμμεση επαφή με άτομα που ταξιδεύουν είναι αναπόφευκτη και, επειδή είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο τα χέρια να είναι διαρκώς πλήρως αποστειρωμένα και ταυτόχρονα να μην αγγίζουν καθόλου τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη, είναι πιθανό ένας άνθρωπος να κολλήσει, στη οποία περίπτωση:
• Απουσιάστε από την εργασία σας ή το σχολείο εάν εμφανίσετε ορισμένα ή όλα τα παραπάνω συμπτώματα γρίπης και επισκεφθείτε το γιατρό σας για διάγνωση και συστάσεις περίθαλψης.

Αδαμίδου Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιολόγος με ειδίκευση στην Ανοσολογία
 

Πηγές:
~ Centers for Disease Control and Prevention: http://www.cdc.gov
~ Health Advice for Prevention of Human Swine Influenza – Hong Kong Department of Health, Center for Health Protection: http://www.chp.gov.hk
~ World Health Organization: www.who.int