Απαντήσεις σε συνηθισμένα ερωτήματα για το θηλασμό

new4_Mother and baby lying down uid 1343282.jpg

Πρέπει να τρώω περισσότερο από ότι συνήθως  για να έχω αρκετό γάλα για το μωρό μου;

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων δεν συνδέεται με αυξημένη παραγωγή γάλακτος, τουλάχιστον στις καλά διατρεφόμενες γυναίκες των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών.

Ακόμα και στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η φτωχή διατροφή αποτελεί πρόβλημα, συμπληρώματα στη διατροφή των γυναικών που θηλάζουν αναφέρονται να έχουν είτε μικρή , είτε μηδενική επίδραση στην ποσότητα του γάλακτος. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι τροφές που παίρνει μια θηλάζουσα μητέρα αποτελούν μονάχα μια από τις πηγές ενέργειάς της. Εκτός από αυτές, η μητέρα παίρνει επίσης ενέργεια από τα αποθέματα λίπους που έχει αποθηκεύσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κάνει να αδυνατίσω ενώ θηλάζω;

Ο θηλασμός κάνει πιο εύκολο το χάσιμο των επιπλέον κιλών της εγκυμοσύνης. Η περίοδος του θηλασμού είναι ίσως η ιδανικότερη περίοδος για αδυνάτισμα. Ο θηλασμός καταναλώνει αποθέματα λίπους, ακόμα και λίπος που είχε συγκεντρωθεί πριν την εγκυμοσύνη. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αδυνατίζετε με αργό ρυθμό. Στις θηλάζουσες μητέρες προτείνετε να μην προσπαθήσουν συνειδητά να χάσουν βάρος τους πρώτους δύο μήνες μετά τη γέννηση του μωρού. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, το σώμα χρειάζεται να συνέλθει από τη γέννα και να εγκαταστήσει μια καλή παραγωγή γάλακτος.
Μια έρευνα έδειξε ότι οι μητέρες που θήλαζαν έχασαν περισσότερο βάρος όταν τα μωρά τους ήταν μεταξύ τριών και έξι μηνών, από εκείνες που έδιναν στο μωρό τους τυποποιημένο γάλα αν και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες.

Υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει να τρώω ή να αποφεύγω κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Αντίθετα με το τι πιστεύεται , δεν υπάρχουν τροφές που πρέπει να καταναλώνουν ή να αποφεύγουν οι μητέρες που θηλάζουν. Όταν ένα νεογέννητο μωρό είναι ανήσυχο, η μητέρα που θηλάζει ίσως ανησυχεί ότι αυτό οφείλεται σε κάτι που έχει φάει. Άσχετα όμως από τον τρόπο που τρέφεται ένα μωρό, είναι φυσιολογικό να έχει κάποιες περιόδους ανησυχίας τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του. Μερικές φορές όμως αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό αλλεργίας σε ορισμένες τροφές, αυτές οι τροφές στο διαιτολόγιο της μητέρας επηρεάζουν το μωρό. Υπάρχουν μητέρες πάλι που έχουν παρατηρήσει ότι τα μωρά τους γίνονται πολύ ανήσυχα όταν εκείνες φάνε κάποιο συγκεκριμένο  φαγητό (ιδιαίτερα πικάντικο). Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο αποφύγετε αυτό το είδος τροφής, συνεχίστε να θηλάζετε και όλα θα επανέλθουν στα φυσιολογικά σε μια – δύο μέρες. Παρόλα αυτά αναφέρονται ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι και οι πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργία και χρειάζονται δύο ή τρεις εβδομάδες μετά την εξάλειψή τους από το διαιτολόγιο της μητέρας για να επανέλθει το μωρό στα φυσιολογικά του

Τι και πόσο πρέπει να πίνω όταν θηλάζω;

«πίνετε τόσο, όσο να ικανοποιήσετε τη δίψα σας» είναι ο χρυσός κανόνας για την ποσότητα υγρών που πρέπει να παίρνει μια μητέρα που θηλάζει. Πολλές έχουν ένα ποτήρι νερό δίπλα τους κάθε φορά που κάθονται να θηλάσουν. Έτσι εξασφαλίζουν ότι δεν θα παραβλέψουν το αίσθημα της δίψας τους και θα περιμένουν μέχρι να στεγνώσει τελείως ο λαιμός τους για να πιούν κάτι.  Οι ανάγκες για υγρά διαφέρουν από μητέρα σε μητέρα , επομένως δεν είναι απαραίτητο, ούτε χρήσιμο να πίνετε μια συγκεκριμένη ποσότητα υγρών την ημέρα. Αντί για αυτό ακούστε τα μηνύματα του σώματός σας. Να ξέρετε ότι δεν πίνετε αρκετά υγρά όταν τα ούρα σας είναι σκουρόχρωμα ή όταν έχετε δυσκοιλιότητα.

Τι πρέπει να τρώω και να πίνω για να αυξήσω το γάλα μου;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για «μαγικές» τροφές που αυξάνουν το γάλα της μητέρας. Η αλήθεια όμως είναι ότι η παραγωγή γάλακτος καθορίζετε από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης- όσο πιο συχνά και αποτελεσματικά θηλάζει ένα μωρό, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.
Εάν ωστόσο ανησυχείτε, μπορείτε να διαπιστώσετε αν το μωρό σας παίρνει αρκετά υγρά μετρώντας τις βρεγμένες και λερωμένες πάνες του. Το να βρέχει τουλάχιστον πέντε με έξι πάνες μιας χρήσης και να έχει δύο κενώσεις την ημέρα αποτελούν ενδείξεις ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα. Επίσης μια αύξηση βάρους 114 -200γρ την εβδομάδα είναι μια ακόμη ένδειξη ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα.
Εάν η παραγωγή του γάλακτός σας είναι χαμηλή και το μωρό σας θηλάζει αποτελεσματικά, ο συχνότερος θηλασμός θα την αυξήσει γρήγορα.

«Τρώτε τόσο, όσο να ικανοποιήσετε την πείνα σας» και «πίνετε τόσο, όσο να ικανοποιήσετε τη δίψα σας» είναι τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη διατροφή και το θηλασμό. Δεν υπάρχουν πολύπλοκοι «κανόνες διατροφής» που πρέπει να ακολουθήσετε, ούτε τροφές που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε. Ανεξάρτητα από τις συνήθειες και τις προτιμήσεις σας, με το θηλασμό μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας ότι καλύτερο.

Βιβλιογραφία: μετάφραση του φυλλαδίου Νο159a (January 1994) “Nutrition & Breastfeeding” by Nancy Mohrbacher – copyright La Leche League International , Inc

Μυλωνά Μυρτώ – Μαρία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος