8 εύκολοι τρόποι για να χάσετε βάρος

new3_3508196_blog.jpg

Μπορείτε να χάσετε βάρος χωρίς να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα; Ίσως η παραπάνω ερώτηση να φαίνεται πολύ ιδανική για να είναι αληθινή. Και όμως δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα για να έχετε τα αποτελέσματα τα οποία θέλετε. Ακολουθώντας τις παρακάτω εύκολες αλλά αποτελεσματικές αλλαγές μπορεί πραγματικά να βοηθηθείτε στο να χάσετε βάρος.

1. Μάθετε στο να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων

Για να χάσετε βάρος θα πρέπει να δώσετε πολύ μεγάλη προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων. Η μέτρηση των θερμίδων ίσως να μην είναι και η πραγματική αν δεν είστε σε θέση να καταμετράτε τις θερμίδες στα προϊόντα που αγοράζετε. Πρέπει να γνωρίζετε πώς να υπολογίζετε το θερμιδικό περιεχόμενο ενός τροφίμου καθώς επίσης και την ποσότητα του. Η σύγκριση μεταξύ των διαφόρων τροφίμων και ποτών είναι σπουδαίας σημασίας στο να γίνουν οι πιο σωστές και υγιεινές επιλογές που απαιτούνται για να χάσει κάποιος βάρος.

2. Έξυπνα Σνακ

Καταναλώνοντας κάποιο σνακ κάθε τρεις ώρες περίπου μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη της υπερφαγίας και στη διατήρηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Όταν νιώθετε μεγάλη πείνα συνήθως παραβλέπετε την προσπάθεια σας για να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή όπως επίσης και στο να ελέγξετε τις μερίδες που καταναλώνετε. Βάλτε στόχο να τρώτε υγιεινά σνακ όπως π.χ φρούτα ή λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών. Τα έξυπνα σνακ θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

3. Κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και παραγώγων

Τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως τα φρούτα και τα λαχανικά  βελτιώνουν την υγεία σας και  μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν στο να χάσετε βάρος. Εμφανίζουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ώστε να μπορείτε να τρώτε περισσότερα και επιπλέον οι φυτικές ίνες που περιέχονται στις τροφές ολικής αλέσεως και στα προϊόντα αυτά σας βοηθούν στο να μην νιώθετε το αίσθημα της πείνας (η οποία βοηθά στον έλεγχο των μερίδων και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής) και ως εκ τούτου, στην απώλεια βάρους.

4. Τρώτε πιο συχνά

Ποιος είναι ένας από τους χειρότερους τρόπους για να χάσει κάποιος βάρος; Η παράλειψη των γευμάτων. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως με το να παρακάμπτουν κάποια γεύματα θα μπορέσουν να μειώσουν τις θερμίδες, αλλά στο τέλος, αποτυγχάνουν να χάσουν βάρος. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να καταφεύγετε στην υπερφαγία αν δεν τρώτε κανονικά γεύματα. Επιπλέον το σώμα σας μπορεί να βρεθεί σε «κατάσταση λιμού” αν δεν τρώτε αρκετά, με αποτέλεσμα  το βάρος σας να διατηρείτε (ή ακόμη και να αυξάνεται) και όχι να χάνετε βάρος!

5. Πίνετε αρκετό νερό

Το νερό σας βοηθά να χάσετε βάρος με διάφορους τρόπους: Αν έχετε την τάση να έχετε κάποιο πρόβλημα με το “βάρος του νερού,” η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του φουσκώματος. Η αντικατάσταση των ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, όπως η σόδα με νερό θα σας γλιτώσει από αρκετές επιπλέον θερμίδες. Είναι λάθος να περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε δίψα για να πιείτε νερό. Η δίψα μπορεί να συνδέεται και  με την πείνα, με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερο από όσο πρέπει. Η σωστή ενυδάτωση βελτιώνει την αίσθηση της ευεξίας, η οποία θα ενισχύσει τα κίνητρά σας για απώλεια βάρους.

6. Κάντε άσκηση

Είναι σχεδόν αδύνατο να χάσει κάποιος βάρος και να θέλει να το διατηρήσει μακριά αν δεν ασκείτε τακτικά. Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας, με έντονο ζωηρό περπάτημα ή ποδήλατο. Θα μπορούσατε να κάνετε άσκηση από 10 λεπτά έως 30-40 λεπτά την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, και σίγουρα θα αποκομίσετε πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας και τα αποτελέσματα που επιθυμείτε για την απώλεια βάρους σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Πλέον, η άσκηση αυξάνει το μεταβολισμό, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο εύκολο το να χάσει κάποιος βάρος.

7. Έλεγχος των ποσοτήτων

Η μέτρηση των τροφίμων μπορεί να φαίνεται κάποιες φορές σαν αγγαρεία, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί πολύτιμο όσον αφορά την προσπάθεια που κάνει κάποιος να χάσει βάρος. Με τον καιρό θα μπορεί το μυαλό σας να εστιάζει στο μέγεθος των μερίδων που αποτελεί πολύ βασική δεξιότητα για την απώλεια βάρους.

8. Καταγράψτε τα πάντα

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να χάσει το βάρος; Η καταγραφή μιας λίστας τροφίμων . Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σημειώνετε σε ένα μπλοκ το τι, πότε, και πόσο τρώτε. Μια λίστα τροφίμων θα σας δώσει μια σαφή εικόνα για τις διατροφικές σας συνήθειες ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν για να χάσετε βάρος.

M.Sc Φυσικής Αγωγής
www.fitstudio.gr