Τσάι: Το φάρμακο που ξεδιψάει

new3_4287775_blog.jpg

«Ένα τσάι την ημέρα κάνει τον φαρμακοποιό να πτωχεύσει» λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία. Ομάδα Βρετανών διατροφολόγων υπερθεματίζει τονίζοντας ότι τρία ή και περισσότερα φλιτζάνια του αφεψήματος αυτού ημερησίως είναι πιο ευεργετικά και από το νερό.

 

Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Εuropean Journal of Clinical Νutrition» υποστηρίζει ότι το τσάι είναι τόσο ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και το άφθονο νερό. Η ερευνητική ομάδα του Κings College του Λονδίνου με επικεφαλής την Dr Carrie Ruxton μελέτησε μεγάλο αριθμό ήδη δημοσιευμένων ερευνών για την επίδραση της κατανάλωσης τσαγιού στην υγεία. Μάλιστα, η Dr Ruxton πήγε ένα βήμα παραπέρα παραδεχόμενη ότι το τσάι είναι καλύτερο από το νερό, αφού δεν ενυδατώνει μόνο όπως το τελευταίο, αλλά είναι και πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών.
Ο κατάλογος των ερευνών που επισημαίνουν τις ευεργετικές επιδράσεις του τσαγιού είναι μακρύς. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη, του οισοφάγου και του δέρματος. Παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. Όπως τονίζει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Ρίσβας, «ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στην άμυνα του οργανισμού απέναντι σε οποιαδήποτε ασθένεια που σχετίζεται με τα ανθρώπινα κύτταρα είναι αδιαμφισβήτητος πια».
Κατανάλωση με μέτρο
Για τον κ. Ρίσβα, η Αγγλίδα διατροφολόγος δεν είναι υπερβολική όταν υποστηρίζει ότι το τσάι ίσως είναι καλύτερο για τον ανθρώπινο οργανισμό από το νερό. Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. «Η κατανάλωση τσαγιού θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η υπερκατανάλωση, πάνω δηλαδή από 6 με 7 φλιτζάνια, οδηγεί σε αφυδάτωση ή αυξημένη διούρηση. Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε τις ποσότητες ζάχαρης ή μελιού με τις οποίες το συνοδεύουμε, γιατί αν είναι μεγάλες αυξάνεται και η ποσότητα υδατανθράκων, και φυσικά οι θερμίδες που λαμβάνουμε».
Φρούτα και λαχανικά
Βέβαια, τόσο η ενυδάτωση του οργανισμού όσο και η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας αντιοξειδωτικών δεν μπορεί να γίνουν μόνο μέσω του τσαγιού, τονίζουν οι ειδικοί. Ο κ. Ρίσβας επισημαίνει: «Στην Ελλάδα έχουμε μια σειρά τροφίμων και βοτάνων που περιέχουν εξίσου σημαντικές αν όχι μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών. Για παράδειγμα, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, τα οποία δεν βρίσκονται σε αφθονία στην Αγγλία όπου έγινε η έρευνα».
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες…
…που περιέχει συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη, του οισοφάγου.

Πηγή: www.nutrimed.gr

Ρίσβας Γρηγόρης

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος