Αβοκάντο, το ιδιαίτερο φρούτο

new3_3830453_blog.jpg
 Η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε λιπαρά φτάνει το 88% καθιστώντας το ένα φρούτο ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες σε αντίθεση με όλα τα άλλα φρούτα. 
Ένα μετρίου μεγέθους αβοκάντο έχει σχεδόν τις 6πλάσιες θερμίδες από ένα μέτριο φρούτο. Για τον λόγο αυτό όσοι προσέχουν τη σιλουέτα τους θα πρέπει να καταναλώνουν το αβοκάντο με μέτρο. Καταναλώνοντας το 1/8 από ένα μέτριο αβοκάντο, θα πάρετε περίπου 50 θερμίδες και 4-5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων τα 3 περίπου θα είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Εξαιτίας της ιδιαίτερης σύνθεσης του αβοκάντο, διάφορες έρευνες έχουν διεξαχθεί με σκοπό να μελετήσουν τις επιδράσεις αυτού του εξαιρετικά ιδιόμορφου φρούτου στην υγεία τόσο της καρδιάς όσο και των άλλων συστημάτων του οργανισμού.
Αβοκάντο για την καλή υγεία της καρδιάς
Το αβοκάντο, όπως προαναφέρθηκε, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και εμφανίζει προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου. Πολλές είναι οι έρευνες οι οποίες αναδεικνύουν την ευεργετική επίδραση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία της καρδιάς, και για τον λόγο αυτό το American Heart Association συστήνει την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών για την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ωστόσο, υπάρχουν και έρευνες που έχουν μελετήσει συγκεκριμένα την επίδραση του αβοκάντο στην υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με μία από αυτές, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από αρκετά χρόνια, μία δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, η οποία συμπεριλαμβάνει το αβοκάντο, δύναται να επιφέρει μείωση στην ολική και στην LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) σε υπερχοληστερολαιμικά άτομα καθώς και αύξηση στην HDL χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη).
Επιπρόσθετα, το αβοκάντο εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη ο οποίος φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Για τον λόγο αυτό το Τμήμα Τροφίμων και Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας της Αμερικής (U.S. Food and Drug Association) αναφέρει ότι δίαιτες που περιέχουν τρόφιμα πλούσια σε κάλιο και φτωχά σε νάτριο πιθανόν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης και εγκεφαλικού.
Τέλος, το αβοκάντο αποτελεί καλή πηγή και άλλων συστατικών τα οποία έχουν συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο εκδήλωσης νοσημάτων της καρδιάς, όπως το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Ε.
Αντικαρκινική δράση
Σύμφωνα με μια πρόσφατη βιβλιογραφική ανασκόπηση, το αβοκάντο εμφανίζει εξαιρετική αντικαρκινική δράση καθώς, εκτός από τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, περιέχει και ένα πλήθος άλλων φυτοσυστατικών όπως τα καροτενοειδή λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, άλφα και β-καροτίνη. Επιπλέον, εμφανίζει υψηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης Ε, μιας βιταμίνης ευρύτερα γνωστής για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Σε μια εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από 3 χρόνια στο Journal of Nutritional Biochemistry, το εκχύλισμα του αβοκάντο, το οποίο περιέχει όλες αυτές τις ουσίες, φάνηκε να εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.
Αβοκάντο και οστεοαρθρίτιδα
Σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2006, υποστηρίζεται η πιθανή επίδραση συγκεκριμένων συστατικών (μη σαποωνοποιήσιμων λιπαρών) του αβοκάντο στη μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας σε πάσχοντες. Η μείωση αντίληψης του πόνου στους πάσχοντες οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση των συγκεκριμένων συστατικών. Ωστόσο, το πεδίο αυτό παραμένει ανοιχτό καθώς, όπως αναφέρεται και από τους ίδιους τους ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω έρευνα στο κομμάτι αυτό.
Μικρά μυστικά
Για να αυξήσετε την απορρόφηση των καροτενοειδών που περιέχονται στα λαχανικά όπως το καρότο και το σπανάκι προσθέστε μερικές φέτες αβοκάντο (60 γραμμ.) στις σαλάτες σας. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο το πιάτο θα είναι νοστιμότερο, αλλά και πιο θρεπτικό, καθώς τα λιπαρά που περιέχονται στο αβοκάντο βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών στοιχείων των λαχανικών, όπως είναι τα καροτενοειδή. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ένα μέρος από το αβοκάντο και θέλετε να αποθηκεύσετε το υπόλοιπο, το καλύτερο μέρος είναι το ψυγείο, ώστε να διατηρηθούν τα διάφορα συστατικά του αναλλοίωτα. Τοποθετήστε το εναπομείναν κομμάτι σε ένα πλαστικό σακουλάκι, αφού το τυλίξετε με μια πλαστική μεμβράνη. Επιπλέον, βάζοντας λεμόνι στο κομμάτι του αβοκάντο που εκτίθεται στον αέρα, θα το εμποδίσει να μαυρίσει.

Πηγή: www.diatrosofia.gr

Ελευθερίου Σοφία

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος