Τί είναι η ανάλυση χαμόγελου;

new_5641351_blog.jpg
Eίναι η επαγγελματική αξιολόγηση του χαμόγελου ενός υποψηφίου. Ο οδοντίατρος, ο οποίος ασχολείται με την αισθητική οδοντιατρική, χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα από την ανάλυση για να σχεδιάσει ένα νέο χαμόγελο, το οποίο είναι εξατομικευμένο σε κάθε περίπτωση και μοναδικό, ώστε να ταιριάζει στην ηλικία, το φύλο, στα χαρακτηριστικά του προσώπου, στο χρώμα του δέρματος  και κυρίως στη προσωπικότητα του ενδιαφερόμενου.

Tα δόντια και γενικά η περιοχή του στόματος, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αισθητικής του προσώπου και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εμπλέκονται σε μια σύνθετη κοινωνική, καλλιτεχνική και ψυχολογική διεργασία, που αξιολογείται στο ίδιο επίπεδο με τον βιολογικό και τον λειτουργικό παράγοντα.
Η διαδικασία απαιτεί ακριβείς καταγραφές βασιζόμενες στο σχήμα του στόματος, την γραμμή των ούλων, την γραμμή των χειλιών, του φυσικού σχήματος των δοντιών και της κάθετης διάστασης του προσώπου.
Χρειάζεται καλλιτεχνική διάθεση και «κοφτερό μάτι» για εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Dentist = artist ?
Τελικά φαίνεται πως ναι. ΄Οπως άλλωστε αναφέρει ο Renner, το πολύπλοκο σύστημα της οδοντικής αισθητικής μοιάζει με την συμπλήρωση ενός ζωγραφικού πίνακα ή μιας μουσικής σύνθεσης. Η ομορφιά του δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν δεν μπεί και η τελευταία πινελιά, ή η τελευταία νότα και το όλο έργο δεν τοποθετηθεί σε ένα ωραίο πλαίσιο ή δεν ενορχηστρωθεί.
Το ίδιο ισχύει και με το χαμόγελο, για να αναδειχθεί, χρειάζεται ένα πλαίσιο ελεύθερα κινουμένων και μη παραμορφωμένων μυών και χειλέων.
Διαδικασία της ανάλυσης χαμόγελου
Η ανάλυση χαμόγελου ξεκινά με μία εξέταση καθώς και μία προσωπική συνέντευξη- συζήτηση με τον οδοντίατρο. Σε αυτήν την επίσκεψη θ’ αξιολογηθούν τόσο τα ζητούμενα του ενδιαφερόμενου, όσο και η υγεία των δοντιών και των ούλων.
Θα χρησιμοποιηθεί το διαγνωστικό laser για την ανεύρεση τερηδόνας, και θα ελεγθεί εάν υπάρχει ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Με τη λήψη φωτογραφιών εξετάζεται η γραμμή του γέλιου, η γραμμή των χειλέων, το σχήμα του προσώπου.
Με τη λήψη αποτυπωμάτων θα δημιουργηθούν εκμαγεία μελέτης και διαγνωστικό κέρωμα με τις προτεινόμενες εργασίες. Με τον σχεδιασμό του χαμόγελου σε ειδικό πρόγραμμμα, με την βοήθεια του υπολογιστή, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να έχει μια πρώτη εικόνα των προτεινόμενων θεραπειών.
Ακολουθούν τα ”mock ups” δηλαδή χωρίς να κολληθούν θα «χτιστούν» πρόχειρα τα δόντια με συνθετική ρητίνη για να έχουμε μία εικόνα του προβλεπόμενου αποτελέσματος. Τα mock ups όπως και οι τελικές εργασίες διέπονται από κάποιους χρυσούς κανόνες της αισθητικής οδοντιατρικής.
 
Ποιό χαμόγελο να διαλέξω;
Αρχικά, το σχήμα του προσώπου του ενδιαφερόμενου μας δίνει μία κατεύθυνση, για το ανάλογο σχήμα των μπροστινών δοντιών. Η διάταξη των δοντιών στην άνω γνάθο, καθορίζει τρεις κατηγορίες.
1.Ο τετράγωνος φραγμός ταιριάζει σε τετράγωνο σχήμα προσώπου με έντονες γωνίες.
2.Ο ωοειδής φραγμός ταιριάζει σε ωοειδή πρόσωπα.
3.Ο κωνοειδής φραγμός εμφανίζει πολλές παραλλαγές. Συναντάται σε μακρύ και στενό περίγραμμα προσώπου.
Ποιές είναι όμως οι βασικές προδιαγραφές;
1.Τα μπροστινά δόντια, πρέπει να βρίσκονται σχεδόν σε ευθεία γραμμή, ώστε να δέχονται περισσότερο φωτισμό και να φαίνονται πλατύτερα και ανοιχτόχρωμα στο χρώμα. Επίσης, πρέπει να σχηματίζουν τόξο, ώστε όλες οι προστομιακές τους επιφάνειες, να είναι εμφανείς. Αυτό είναι το ‘media smile’.
2.Η αισθητική αποκατάσταση γίνεται στα 10-12 πάνω δόντια και στα αντίστοιχα κάτω. Στο χαμόγελο είναι επίσης σημαντικό, η γραμμή του κάτω χείλους, να είναι παράλληλη με τη γραμμή των κοπτικών σημείων των δοντιών.
3.Για την επίτευξη του χαμόγελου, ενεργοποιούνται οι μύες του κάτω τριτημορίου του προσώπου και οι κινήσεις αυτές συνοδεύονται από μια έντονη λάμψη στα μάτια. Κανένα άλλο ανώτερο θηλαστικό, δεν μπορεί να κάνει αυτές τις κινήσεις του χαμόγελου, γι΄αυτό και αποτελεί αποκλειστικό προνόμοιο του ανθρώπου.
4.Χρώμα: Οι πιο λευκές αποχρώσεις είναι οι bleach white σε 4 διαβαθμίνσεις, η Α1 και η Β1. Οι bleach white αποχρώσεις παραπέμπουν στα αμερικάνικα πρότυπα, είναι όμως ιδανικές σε σκούρες επιδερμίδες και γκρι κροτάφους. Οι Β1 και η Α1 θεωρούνται πιο ‘’ελληνικές’’ αποχρώσεις και γενικά πιο “safe” αν δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πολύ με την νέα μας οδοντοστοιχία.

Τάσεις στο παγκόσμιο οδοντιατρικό στερέωμα
Κάποια χρόνια πριν το χαμόγελο της Halley Berry είχε κάνει θραύση για την λευκότητά του!
Χρώμα υπερλεύκανσης «bleach white», μια σειρά ίδιων δοντιών, απόλυτη ευθεία, ανοιχτό τόξο ώστε να μην φαίνονται δεξιά και αριστερά μαύροι διάδρομοι.
Το 2009 δεν θεωρείται τόσο ελκυστικό το συγκεκριμένο χαμόγελο. Η νέα τάση στην αισθητική οδοντιατρική ακολουθεί τις αρχές «less is more» και «back to natural».
Το νέο χαμόγελο είναι αυτό στο οποίο κάθε επανορθωτική «εργασία» είναι αόρατη, και το αποτέλεσμα σχεδόν φυσικό. Κανένα αληθινό χαμόγελο δεν έχει ένα χρώμα παντού. “Παίζουμε“ουσιατικά με την παλέτα των χρωμάτων της πορσελάνης κάνοντας χρωματικές διαβαθμίνσεις του λευκού, φωτοσκιάσεις, προσθέτοντας διαφάνειες.
Άν κάτι είναι αληθινά νέο στην σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική, είναι οι κοπτικές διαφάνειες που μας προσφέρει η πορσελάνη (όψεις πορσελάνης) οι οποίες δίνουν αληθοφανή αποτελέσματα και ζωντάνια στις εργασίες.Παναγιώτης Πετρ. Καρποδίνης
Χειρουργός Οδοντίατρος
Επιστημονικός διευθυντής της SMILE DESIGN Ε.Π.Ε
Μέλος του οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών
www.pkarpodinis.com