Θρομβώσεις και διατροφή

new2_5446786_blog.jpg

Πολύ συχνά ακούμε τον όρο «θρόμβωση» και πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει από την νοσηρή αυτήν κατάσταση. Τί είναι όμως η θρόμβωση; Κάθε φορά που τραυματιζόμαστε ενεργοποιούνται από τον οργανισμό μηχανισμοί πήξεως του αίματος, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία. Όταν το αίμα πήξει περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, τότε δημιουργείται ένας θρόμβος αίματος.

Ο όρος θρόμβωση, λοιπόν, χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η δημιουργία ενός θρόμβου αίματος. Μία περίπτωση θρόμβωσης είναι η στεφανιαία νόσος, όπου δημιουργείται ένας θρόμβος αίματος όχι λόγω εξωτερικού τραυματισμού, αλλά λόγω βλάβης των τοιχώματος των αρτηριών. Άλλη περίπτωση είναι αυτή του εμφράγματος, όπου έχουμε τον σχηματισμό ενός θρόμβου που αποφράσσει εντελώς την αρτηρία, με επακόλουθο το αίμα να μην μπορεί πλέον να φθάσει στο τμήμα του καρδιακού μυός που βρίσκεται μετά τον θρόμβο. Αποτέλεσμα αυτού το γεγονότος είναι να νεκρώνονται τα κύτταρα της καρδιάς σ’ αυτό το τμήμα. Μία τρίτη περίπτωση είναι η πνευμονική εμβολή, όπου θρόμβος αίματος φράσσει την πνευμονική αρτηρία. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης είναι:

– ένα πρόσφατο χειρουργείο,
– ένα σπασμένο κόκαλο,
– μια πτώση ή ένα αυτοκινητικό ατύχημα,
– η εγκυμοσύνη,
– η λήψη αντισυλληπτικών
– η ακινησία για μεγάλο διάστημα.

Επίσης, η επικινδυνότητα αυξάνεται με την ηλικία, με τους άνω των 65 ετών που είναι παχύσαρκοι και καπνίζουν να βρίσκονται στην ομάδα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου.

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ Ή ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Με τον όρο αυτόν εννοούμε την χορήγηση φαρμάκων με τα οποία μειώνουμε την πηκτική ικανότητα του αίματος με απώτερο σκοπό την ελάττωση της πιθανότητας δημιουργίας θρόμβου. Αυτό επιτυγχάνεται με την χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών (π.χ. ασπιρίνη), κουμαρινικών (π.χ. Sintrom) ή τύπου ηπαρίνης αντιπηκτικών φαρμάκων. Από τα προαναφερθέντα αυτά που θα μας απασχολήσουν σε αυτό το άρθρο είναι τα κουμαρινικά, η λήψη των οποίων σχετίζεται άμεσα με την διατροφή μας.

Τα κουμαρινικά είναι ποικιλία αντιπηκτικών που χορηγούνται από το στόμα για καταστάσεις που χρήζουν μακροχρόνια αγωγή. Ο ρόλος τους είναι να αναστέλλουν την παραγωγή και δράση της προθρομβίνης, μίας ουσίας υπεύθυνης για την πήξη του αίματος. Ο ασθενής που βρίσκεται σε αγωγή με Sintrom θα πρέπει να ελέγχει τακτικά τον χρόνο προθρομβίνης και να κρατάει τις τιμές σταθερές μέσα στα πλαίσια που εξαρτώνται από την πάθηση, για την οποία λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή. Όσο πιο μεγάλη η τιμή του χρόνου προθρομβίνης, τόσο μεγαλύτερο είναι το αντιπηκτικό αποτέλεσμα, και, κατά συνέπεια ο κίνδυνος αιμορραγίας. Γι΄ αυτό πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες του γιατρού. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει την δράση του Sintrom είναι η μεγάλη πρόσληψη βιταμίνης Κ από την τροφή, μιας και η δράση του φαρμάκου και της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι ανταγωνιστική.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕ SINTROM

Όπως προαναφέραμε, το Sintrom είναι ένα φάρμακο το οποίο αναστέλλει την παραγωγή της προθρομβίνης και δρα ως ανταγωνιστής της βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ μπορεί να παρέμβει στην δράση της αντιπηκτικής αγωγής, αυξάνοντας τις πιθανότητες να θρομβωθεί το αίμα. Αν λαμβάνετε Sintrom θα πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή. Μην αλλάξετε ξαφνικά την πρόσληψη της βιταμίνης Κ. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε ένα σταθερό επίπεδο της συγκεκριμένης βιταμίνης στο μενού σας.

ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ :

Θα πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Μερικά από αυτά είναι :

·        Συκώτι βοδινού και χοιρινού

·        Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (αντίδια, βλίτα, σπανάκι, μαρούλι κ.α.)

·        Τριφύλλι

·        Σπαράγγια

·        Μπρόκολο

·        Κουνουπίδι

·        Λαχανάκια Βρυξελλών

·        Παντζάρια

·        Γογγύλια

·        Λάχανο

·        Κρόκος αυγών

Σαββατιανού Πελαγία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής