Προβλήματα του προσώπου και οι λύσεις τους

new_4264726_blog.jpg
Ακμή


Αν και η ακμή θεωρείται πρόβλημα της εφηβείας, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών παρουσιάζει προβλήματα ακμής μεταξύ 19 και 35 ετών, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό ακόμα και μέχρι την ηλικία των 40. Πρόκειται για μια χρόνια, φλεγμονώδη νόσο η οποία προκαλεί βλάβες στα λεγόμενα τριχοσμηγματικά θυλάκια. Η ακμή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: κακή διατροφή, κληρονομικότητα, άγχος.
Τροφές όπως η σοκολάτα, πικάντικα φαγητά και ξηροί καρποί, που παλαιότερα εικαζόταν ότι χειροτερεύουν το πρόβλημα της ακμής, δεν έχει εξακριβωθεί ότι όντως έχουν σχέση με την παθογένειά της. Σε περιπτώσεις προβλημάτων ακμής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε, τα οποία δεν πρέπει να είναι λιπαρά.

Λύση: Βασικός στόχος για τη θεραπεία της ακμής είναι η ελάττωση της παραγωγής σμήγματος, η ομαλοποίηση της κερατινοποίησης στον τριχοσμηγματικό θύλακα και η εξάλειψη της φλεγμονής.  Τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα, για αυτό οπλιστείτε με υπομονή. Η θεραπεία χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: τοπική, με τη χρήση κρέμας, τζελ ή διαλυμάτων που περιέχουν κλινδαμικύνη ή ερυθρομυκίνη, κρέμα που περιέχει αζελαϊκό οξύ, υπεροξείδιο του βενζολίου και ρετινοειδή. Όταν τα παραπάνω χορηγούνται συστηματικά, και πάντοτε με τη συμβουλή του δερματολόγου σας, καλό είναι να γίνονται εξετάσεις αίματος. Όταν η ακμή υποχωρήσει, και αν έχουν μείνει σημάδια και ουλές, μπορεί να γίνει χημικό πίλινγκ, πίλινγκ με laser ή εμφυτεύματα κολλαγόνου.

Δυσχρωμίες

Οι δυσχρωμίες είναι πολύ διαδεδομένο πρόβλημα για τις Ελληνίδες, και οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ηλιοφάνεια. Η μελανίνη, η χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα που παίρνει το δέρμα μας όταν καθόμαστε στον ήλιο, παράγεται από τα μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα ενεργοποιούνται όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, και χαρίζουν αυτό το σκούρο χρώμα στο δέρμα μας προκειμένου να το προστατέψουν. Οι δυσχρωμίες δημιουργούνται όταν η παραγωγή μελανίνης παρουσιάζει ανωμαλίες και η μελανίνη συσσωρεύεται σε ορισμένα σημεία του δέρματος δημιουργώντας τις γνωστές μας κηλίδες.

Λύση: Είναι απαραίτητη η χρήση μιας αντηλιακής κρέμας με πολύ ψηλό δείκτη προστασίας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κηλίδες

Πρόκειται για δερματικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται στο πρόσωπο ή στο σώμα. Οι ηλικιακές κηλίδες εμφανίζονται κυρίως στα χέρια στις μεγάλες ηλικίες οι ηλιακές εμφανίζονται από τον ήλιο, ενώ οι αγγειακές εμφανίζονται λόγω κάποιου επιφανειακού αγγείου το οποίο δημιουργεί μια κόκκινη κηλίδα. Οι λευκές κηλίδες εμφανίζονται λόγω αποχρωματισμού του δέρματος με την επίδραση του ήλιου.

Λύση: Οι αγγειακές κηλίδες εξαφανίζονται πολύ εύκολα με λέιζερ, το οποίο επιδρά στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος και βοηθά να απορροφηθούν τα διογκωμένα αγγεία και οι σκούροι λεκέδες. Στις κηλίδες το λέιζερ λειτουργεί ως εξής: διασπά τη μελανίνη και βοηθά τον οργανισμό να την απορροφήσει. Για να καλύψετε τις κοκκινίλες χρησιμοποιήστε πριν από το μακιγιάζ ειδικό προϊόν, αφού ρωτήσετε πρώτα τον δερματολόγο σας. Για τις ευαίσθητες επιδερμίδες ενδείκνυται η χρήση υποαλλεργικών προϊόντων. Επίσης, φαίνεται ότι οι μάσκες με άλατα πυριτίου και ιχνοστοιχεία μπορούν να βοηθήσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Πανάδες

Οι πανάδες είναι δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από την παρουσία μελαγχρωματικών κηλίδων και εμφανίζεται συνήθως σε σημεία του σώματος που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο. Οφείλονται στην κατά τόπους αυξημένη παραγωγή μελανίνης και εμφανίζονται κυρίως σε σκούρα δέρματα. Σημαντικό επίσης ρόλο για την εμφάνιση πανάδων παίζουν οι ορμόνες, γι αυτό και είναι συχνό το φαινόμενο να εμφανίζονται πανάδες σε εγκύους, σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά και σε γυναίκες με διαταραχές στη λειτουργία των ωοθηκών.

Λύση: Μια αντηλιακή κρέμα με ψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητη τόσο για την πρόληψη των πανάδων όσο και για την αποφυγή επιδείνωσής τους. Τοπικά, χρησιμοποιούνται κρέμες με λευκαντικές ουσίες, και κάποιες φορές συνδυάζονται με θεραπείες τρετινοϊνης, αζελαϊκού οξέος, οξέων φρούτων κ.α. Κάποιες φορές χορηγείται και βιταμίνη C η οποία έχει λευκαντική δράση. Άλλες μέθοδοι θεραπείας είναι το χημικό πίλινγκ, η κρυοθεραπεία και το laser. Ο τύπος laser που χρησιμοποιείται εξαρτάται από το αν η βλάβη είναι επιφανειακή, στο χορίο ή μικτή. Προσοχή! Κάποια καλλυντικά που περιέχουν οινόπνευμα, κάποια φάρμακα και η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να δημιουργήσουν πανάδες.

Λιπαρότητα

Η λιπαρή επιδερμίδα χαρακτηρίζεται κυρίως από την υπερέκκριση σμήγματος και εξαιτίας της εμφανίζονται σπυράκια και μαύρα σμήγματα. Συνήθως το δέρμα γυαλίζει στη ζώνη Τ, δηλαδή μέτωπο και μύτη, γεγονός πολύ ενοχλητικό για τις περισσότερες γυναίκες. Το ότι η επιδερμίδα είναι λιπαρή δε σημαίνει όμως ότι δε χρειάζεται ενυδάτωση, παράλληλα βέβαια με τα προϊόντα που ρυθμίζουν την υπερέκκριση του σμήγματος. Όσο για τα προϊόντα μακιγιάζ, αυτά πρέπει να είναι oil free, ώστε να μην επιβαρύνουν έξτρα την επιδερμίδα.

Λύση: Ο καθαρισμός του προσώπου είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης του προβλήματος της λιπαρότητας. Το καθαριστικό που θα πρέπει να χρησιμοποιείται είναι ένα μαλακό καθαριστικό χωρίς σαπούνι. Για βαθύ καθαρισμό καλό είναι να χρησιμοποιείται 1-2 φορές την εβδομάδα ένα προϊόν πίλινγκ (εφόσον δεν υπάρχει ακμή) και στη συνέχεια μια μάσκα καθαρισμού με βάση τον άργιλο. Για να απαλλαγείτε από τη γυαλάδα, χρησιμοποιήστε μια τονωτική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα και ενυδατώστε την επιδερμίδα σας με μια πολύ ελαφριά κρέμα ή τζελ. Για να βελτιώσετε τη όψη των μεγ΄λαων πόρων, να  απολεπίσετε την επιδερμίδα σας και να απαλύνετε ρυτίδες χρησιμοποιήστε οξύ της βιταμίνης Α.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημά σας χωρίς να κάνετε ανώφελους – και κάποιες φορές επικίνδυνους- πειραματισμούς.


Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr