Σπαράγγια: Τα οφέλη κατανάλωσής τους

Plate of Asparagus 0004.jpg

Τα σπαράγγια είναι ένα ζουμερό, τρυφερό λαχανικό, που καταναλώνεται εδώ και πολλούς αιώνες. Θα το βρείτε στην αγορά από τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες (περίπου 300) σπαραγγιών, αλλά προσοχή: μόνο 20 είναι κατάλληλες προς βρώση. Θεωρείται λαχανικό πολυτελείας και υψηλής μαγειρικής κι αυτό γιατί πωλείται σχετικά ακριβά.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε σε Μεσογειακές περιοχές, όπως στην Αίγυπτο. Σήμερα τα σπαράγγια καλλιεργούνται σε χώρες με εύκρατο κλίμα όπως οι ΗΠΑ, το Μεξικό, το Περού, η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες Μεσογειακές χώρες.
Τα σπαράγγια αποτελούν φυσικό διουρητικό. Η διουρητική τους δράση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλλιο και στην ασπαραγγίνη, ενώ η περιεκτικότητά τους σε νάτριο είναι εξαιρετικά χαμηλή. Επιπλέον, περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο συσχετίζεται με τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr