Ραπανάκια: Ένα εξαίσιο λαχανικό για την υγεία μας!

rapanakia2.jpg

Τα ραπανάκια είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, αφού περιέχουν πληθώρα διαφορετικών συστατικών. Η κατανάλωσή τους έχει συσχετισθεί με την προστασία από διάφορα νοσήματα.

Τα ραπανάκια έχουν… τις ρίζες τους 4000 χρόνια πριν, κάπου στη Μέση Ανατολή. Οι Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τα είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Η φήμη τους εξαπλώθηκε στην Ευρώπη παράλληλα με την πατάτα, αλλά η καλλιέργειά τους δεν ήταν συχνή. Οι Ευρωπαίοι εξερευνητές μετέφεραν το λαχανικό αυτό στην Αμερική, ενώ το ραπανάκι είναι γνωστό και στην Αφρική, όπου κατέχει ιδιαίτερη θέση στην κουζίνα κάποιων χωρών της. 

Τα ραπανάκια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (έχουν υψηλή συγκέντρωση σε β-καροτένιο), βιταμίνης C, E και Β6, φυλλικού οξέος, χαλκού, ασβεστίου και φυτικών ινών. Η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί θετικά με την πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του καρκίνου του παχέος εντέρου και της αθηροσκλήρωσης.

Αναφορικά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα τα ραπανάκια έχουν πολλαπλές θετικές δράσεις:

• Η βιταμίνη Α βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθά το σώμα να διατηρήσει τους ιστούς και τις μεμβράνες των αρθρώσεων σε καλή κατάσταση
• Οι βιταμίνες C & E δρουν ενάντια στο σχηματισμό των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στις αρθρώσεις.
• Η υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας.
• Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την παραγωγή συνδετικού ιστού, στον οποίο προκαλείται μεγάλη βλάβη κατά τη νόσο.

Αναφορικά στην προστασία από καρκίνο του παχέος εντέρου, η σύσταση του λαχανικού έχει τις εξής δράσεις:

• Η βιταμίνη C μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης όγκων στο παχύ έντερο.
• Η βιταμίνη Ε φαίνεται να έχει επίσης αντικαρκινική δράση.
• Το β-καροτένιο (που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α) έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, κι έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.
• Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τέλος, σχετικά με τη δράση του λαχανικού αυτού ενάντια στην αθηροσκλήρωση, ισχύουν τα εξής:

• Οι βιταμίνες C, E και β-καροτένιο δρουν ενάντια στην εμφάνιση ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα να μειώνουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης και την καθίζηση των αιμοπεταλίων, δυο παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.
• Έρευνες δείχνουν ότι οι βιταμίνες C και Ε σχετίζονται με ένα ένζυμο το οποίο εμποδίζει τα μόρια της LDL και HDL χοληστερόλης από την οξείδωση.
• Τέλος, η βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ που περιέχονται στο σπανάκι συμβάλλουν στη διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε χαμηλά επίπεδα (η ομοκυστεΐνη πρόκειται για μια ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα αρτηριακά τοιχώματα).

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr