Καλαμαράκια …μεθυσμένα με ούζο

kalamarakia.jpg
Υλικά για 4 άτομα
 
1 κιλό καλαμαράκια ολόκληρα (ή 800γρ ροδέλες καλαμαριών)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κόκκινες πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
2 πράσινες πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
2 κίτρινες πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
2 πορτοκαλί πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
4 φρέσκα κρεμμύδια
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό
10-15 μαύρες ελιές κομμένες στη μέση και καθαρισμένες από κουκούτσια
2 μεγάλες τομάτες ψιλοκομμένες
χυμός 1 λεμονιού
1/3 φλιτζάνι ούζο
λίγο μαγειρική σόδα
λίγο αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο (ή 2 κουταλάκια του γλυκού ξερό δυόσμο)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση
 
Αν πάρετε ολόκληρα καλαμαράκια, καθαρίστε τα αφαιρώντας το εσωτερικό κόκαλο, την πέτσα και τα κεφάλια. Κόψτε τα σε ροδέλες, πασπαλίστε καλά με μαγειρική σόδα και βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι, τοποθετώντας από κάτω ένα σκεύος όπου θα μπορούν να πέφτουν τα υγρά που θα στάξουν. Αφήστε τα στο ψυγείο για περίπου 10-12 ώρες.
Όταν τα βγάλετε από το ψυγείο, ξεπλύνετε πολύ καλά, ρίξτε αλάτι, πιπέρι και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια πασπαλίστε τα με λίγο αλεύρι, τινάξτε τα ώστε να φύγει το περιττό (γιατί διαφορετικά θα καεί μέσα στο τηγάνι σας) και τηγανίστε τα σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο. Βγάλτε τα λίγο πριν να είναι εντελώς έτοιμα, μιας και θα ξαναμπούν στο τηγάνι μαζί με τα λαχανικά.
Σε ένα άλλο τηγάνι (καλύτερα αντικολλητικό), βάλτε λίγο ελαιόλαδο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) και σοτάρετε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, και το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίξτε τις πιπεριές, τις τομάτες, τις ελιές και αλατοπιπερώστε. Μόλις μαραθούν λίγο σβήστε με το χυμό λεμονιού και το ούζο. Στη συνέχεια προσθέστε τα καλαμαράκια και αφήστε τα για περίπου 10 λεπτά ώστε να πάρουν τη γεύση από τα λαχανικά και το ούζο. Λίγο πριν τα βγάλετε προσθέστε τον άνηθο, το δυόσμο και τη ρίγανη.
 
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr